Sexmisbrukte barnas venner

Familiefaren (52) sexmisbrukte fire småjenter, som han ble kjent med og fikk et tillitsforhold til gjennom sine egne barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo tingrett denne uka er 52-åringen dømt til to års fengsel for å ha hatt utuktig omgang med to jenter i åtte-ni-årsalderen, som var venninner med hans egen datter.

Det oppsiktsvekkende med saken er at 52-åringen så seint som i 1997 ble dømt for sexovergrep mot to andre mindreårige jenter, som begge var venninner med hans jevnaldrende sønn. Familien bodde i samme hus som ofrene.

Straffen for åtte år siden ble betinget fengsel i fem måneder med ei prøvetid på to år.

I tingretten denne gangen forklarer 52-åringen at han pleide å kose med sin egen datter, før hun skulle sove. Ifølge 52-åringen ville de to jentene, som overnattet sammen med dattera, at han skulle gjøre det samme med dem.

Holdt hemmelig

-  Dette hadde ingen seksuell bakgrunn eller hensikt, forklarer 52-åringen.

Overgrepene ble anmeldt, etter at jentene sjøl fortalte hva de hadde vært utsatt for til sine respektive foreldre. Ifølge dommen hadde 52-åringen sagt til jentene at de ikke skulle fortelle hva som hadde skjedd i forbindelse med overnattingene hos venninna.

-  Dette fikk jentene til å åpne seg for foreldrene. De hadde skyldfølelse overfor foreldrene, fordi de var blitt foreholdt å holde ting hemmelig overfor dem, konstaterer dommerne.

Det var først etter at foreldrene hadde anmeldt 52-åringen at de gjennom en lærer fikk vite at 52-åringen var dømt for liknende forhold for åtte år siden.

Tillitsbrudd

I premissene skriver dommerne at overgrepene representerer et alvorlig tillitsbrudd overfor de fornærmede jentene og deres familier. Det er vanskelig å si om overgrepene vil få varige følelsesmessige følger for jentene, men allerede muligheten for dette tilsier en streng reaksjon.

Av allmennpreventive grunner er det nødvendig å reagere strengt overfor seksuallovbrudd mot barn, konkluderer tingretten.

52-åringen er samtidig dømt til å betale jentene 40.000 kroner hver i oppreisning.