Sexmisbrukte krever nye rutiner

- Kjære justisminister, flytt fokuset fra barna til sexovergriperne! Slik lød oppfordringen fra Torill Sørensen og Else Berit Kristiansen til Odd Einar Dørum da de i går formiddag fikk audiens i Justisdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to kvinnene driver Emma-prosjektet med det som formål å bidra til ei bedre framtid for seksuelt misbrukte barn. Nå krever Sørensen og Kristiansen nye og bedre etterforskningsrutiner.

- Vi ble begge utsatt for overgrep da vi vokste opp og vet hva det dreier seg om.

Du kan dø!

Kvinnene frykter at sexmisbrukte unger blir dårlige vitner i dommeravhør fordi de er utsatt for trusler fra overgriperne.

- Dermed fortsetter traumene fra selve forbrytelsen, som har kunnet pågå fordi den voksne skremmer dem til taushet. Barn får høre at de kan dø, at mamma kan dø, at familien splittes eller at de kan komme på barnehjem hvis hemmeligheten røpes. At dommeren forsøker å avdekke overgrepet, blir en enorm belastning for barnet, påpeker Else Berit Kristiansen.

Høster støtte

Kvinnene har lang erfaring fra arbeid med incestutsatte unger. Sine forslag har de høstet støtte for både blant politifolk og helsepersonell.

- Vi er svært skeptiske til at barns forklaring i dommeravhør brukes som sentralt bevis i straffesaken. Fordi det under avhør av barna er uhyre vanskelig å få klare og entydige framstillinger om de kriminelle handlingenes faktiske forløp på en forskriftsmessig måte, sier Torill Sørensen. Under gårsdagens møte ble justisminister Odd Einar Dørum bedt om å styrke etterforsknings- og avhørsleddet.

- I dag er det dessverre mikroskopiske sjanser for at en barnemisbruker blir domfelt. Kripos har dyktige folk som kan få sannheten ut av en siktet overgriper. Lokalt er det verre. Vi håper at staten kan gi politiet ressurser til å spesialisere seg på dette feltet. Det ville redusert henleggelsesprosenten vesentlig og ville samtidig bidratt til å forebygge nye sexovergrep mot unger, mener Else Berit Kristiansen og Torill Sørensen.

- Vi har felles hensikt, å skåne barna. Jeg lover å sette meg inn i forslaget deres, lød Odd Einar Dørums umiddelbare tilbakemelding.

Hva var vitsen?

Geir Borgen ved Nasjonalt ressurssenter for seksuelt misbrukte barn er enig i at det bør fokuseres mer på avhør av siktede.

- Dommeravhør og observasjon er viktige tiltak, men mange barn blir sittende igjen med spørsmål om hva som var vitsen med å si fra, når det ikke skjedde noe likevel. Det er en kjent sak at de ofte utsettes for betydelig press fra overgriperen, særlig hvis han er innenfor familien.

Jeg håper at man vil vurdere å la politiet bruke tilsvarende etterforskningsmetoder som i drapssaker, der de må klare seg uten hovedpersonen som vitne, sier Geir Borgen.