- Sexmisbrukte russiske barnehjemsjenter

44-åringen bisto med hjelpesendinger til et barnehjem i Murmansk. Han og kona inviterte to barnehjemsbarn på åtte og ni år til Norge. Nå er han dømt for utuktige handlinger mot jentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Barna var prisgitt tiltalte og hans kone. De befant seg i et fremmed land. De kunne ikke språket, de hadde ingen å søke hjelp hos,» heter det i dommen fra Hålogaland lagmannsrett.

Den 44 år gamle mannen fra Nord-Norge er i lagmannsretten dømt til fengsel i to år og seks måneder for i alt seks tilfeller av utuktig omgang under særdeles skjerpende omstendigheter.

Hjelpesendinger

Han er også dømt for forsøk på utuktige handlinger mot barn og oppbevaring av meget betydelig bildemateriale - blant annet bilder av nakne barn i seksuell kontakt med voksne og med dyr.

Beslaget av barnepornografisk materiale på domfeltes datamaskin er ifølge dommen et av de største beslag som er gjort i Norge.

44-åringen og hans daværende kone hadde ifølge dommen kommet i kontakt med et barnehjem i Murmansk fylke i Russland.

Ekteparet hadde ordnet hjelpesendinger til barnehjemmet fra Norge. De hadde besøkt barnehjemmet flere ganger. I jula 1995 ble to russiske jenter hentet på barnehjemmet i Murmansk.

- Ydmykende

Ifølge dommen forgrep mannen seg mot ett av barna allerede på turen til Norge.

«Det synes klart at tiltalte har arbeidet målbevisst fra han opparbeidet seg kontakter og tillit i det russiske barnehjemmet, og til han fikk de to jentene med seg til Norge. Lagmannsretten har ikke vært i tvil om at hans hensikt hele tida har vært å oppnå seksuell kontakt med barna og særlig å kunne fotografere dem i intime situasjoner,» heter det i dommen.

Lagmannsretten legger til grunn at de to jentene flere ganger ble fotografert nakne og i utfordrende stillinger.

«Situasjonen må ha fortonet seg som uforståelig, skremmende, nedverdigende og ydmykende for de to russiske barnehjemsbarna,» heter det i dommen.

Lagt ut på nettet

Under bevisførselen i saken kom det fram at begge jentene var sterkt preget av hendelsene da de kom tilbake til barnehjemmet.

«De var begge forandret, de virket deprimerte, ukonsentrerte og kom raskt i konflikt med de andre barna.Lagmannsretten har også vektlagt at bildene av jentene ble lagt ut på Internett og derfor i praksis er umulig å slette,» heter det i dommen.