- Sexmisbrukte «Vanja» utvises

TRONDHEIM (Dagbladet): «Vanja» var blomsterpike da kronprins Haakon og Mette-Marit besøkte asylmottaket hun bor på. Nå vises hun ut av landet, til tross for at hun skal ha blitt sexmisbrukt på et tidligere asylmottak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sexovergrepet ble forsøkt dysset ned av UDIs regionkontor i det aktuelle området. Det ble verken politianmeldt eller rapportert videre i UDI-systemet, hevder advokat Leif Strøm, som nå representerer jentas familie. De ble tidligere representert av en annen advokat.

Strøm har klaget til UDI-direktør Trygve Nordby på behandlingen av det påståtte sexovergrepet. Han har også anmeldt forholdet til politiet og søkt om voldsoffererstatning til jenta.

Alvorlig sak

- Familien bør i det minste få bli i landet til alt dette er avklart, sier advokat Strøm. Han har bedt om at iverksettelse av utvisningsvedtaket blir utsatt, men ennå ikke fått noe svar. Det betyr at den bosniske familien på fire personer risikerer å bli utvist hvilken dag som helst.

- Dette er en meget alvorlig sak som vi ser nøye på. Vi vil svare på advokatens brev i løpet av uka, sier informasjonssjef Geir Løndal i UDI. Han tror ikke det er noen overhengende fare for at familien blir vist ut før svarbrevet foreligger, selv om utreisefristen gikk ut 29. juli.

Det påståtte sexovergrepet skal ha skjedd i mars i fjor da «Vanja» bare var fem år gammel. En annen asylsøker ved mottaket hun bodde på, skal ha kledd av henne og seg selv inne på et rom, mens jentas mindreårige bror så på.

Forandret seg

I et brev til barne- og ungdomspsykiatrien, skriver jentas barnehagestyrer at «Vanja» har forandret seg etter at hendelsen fant sted. «Hun er blitt usikker, veldig knyttet til mora, reagerer på mørke menn, stoler ikke på fremmede, er redd for å gå alene i korridorene. Etter denne hendelsen har hun begynt å tisse på seg på natta noen ganger. Foreldrene kjenner henne ikke igjen til tider. Før var hun en livsglad, aktiv og glad jente,» heter det i brevet.

Tas på alvor

- Etter at barnehagen oppdaget at noe var galt, har en psykiatrisk sykepleier tatt tak i saken på eget initiativ. Dette er veldig positivt for familien som endelig føler de blir tatt på alvor, sier advokat Leif Strøm.

«Vanja»s far var politimann i Bosnia. Han har søkt om opphold for seg og sin familie i Norge fordi han frykter for trakassering og forfølgelse i hjemlandet. Søknaden er avvist av både UDI og Utlendingsnemnda.

UTVISES: Her gir lille «Vanja» blomster til Mette-Marit og Haakon under et besøk ved asylmottaket hun bor på. Nå skal blomsterpiken vises ut av landet.