Sexmotiv bak drapene

KRISTIANSAND (Dagbladet): Et sterkt ønske om å oppnå seksuell tilfredsstillelse synes å være hovedmotivet for barnedrapene i Baneheia. Den drapssiktede Jan Helge Andersen (19) hevder i politiavhør at det ikke var meningen at jentene skulle drepes, og at det var kompisen som plukket ut ofrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet forstår, er politiets foreløpige hovedteori at drapsgåten kan forklares med uforløst seksualitet over lengre tid. Det har framkommet opplysninger om flere tilfeller av kikking og forulempning og stort forbruk av porno.

Andersen har forklart at det var Viggo Kristiansen som plukket ut Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) som tilfeldige ofre.

Men situasjonen kom ut av kontroll. I politiavhør som Dagbladet kjenner detaljer fra, hevder Andersen at Viggo Kristiansen (21) truet ham til å drepe Stine Sofie. Andersen benekter at han selv hadde sex med noen av småjentene.

Detaljene stemmer

Viggo Kristiansen blånekter ethvert kjennskap til anklagene. Kristiansens problem er imidlertid at Andersen i sin politiforklaring gir så mange detaljer om kameratens overgrep, at politiet gjennom objektive funn på drapsstedet mener at Andersen ikke lyver på dette punktet. Blant annet er det gjort funn på vegetasjonen som stemmer overens med det Andersen forklarer at Kristiansen skal ha foretatt seg.

Politiet tror imidlertid ikke på Andersens forklaring om at han ikke deltok i de seksuelle overgrepene. Nå jobbes det hardt med å bevise at også Andersen deltok i overgrepene.

Kriminalsjef Arne Pedersen vil ikke direkte kommentere om sexmotivet stemmer med politiets egen formening om drapsmotivet.

- Vi har ikke vært sikre på motivet, og har vært åpne for at det kan være både et draps- og et seksualmotiv, sier Pedersen.

- Hvis vi legger 19-åringens forklaring til grunn, så begynner vi å se hva som utløste det hele, legger Pedersen til.

Flere muligheter

Straffebudet i drapssiktelsen omfatter et eller flere av disse fire momentene: Planlegging, skjule en annen handling, gjentakelse eller at forbrytelsen har skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter.

- Det gjenstår mye etterforskning for å få disse bitene på plass. Blant annet er det et tema for etterforskningen å avklare 19-åringens troverdighet på dette punktet, opplyser Pedersen.

I tillegg har politiet slått et kraftig hull i Viggo Kristiansens forsøk på å etablere et alibi. Dagbladet får bekreftet at vitner skal ha sett de to siktede i Baneheia i tidsrommet både før og etter at jentene ble drept. Dermed har Viggo Kristiansen (21) et alvorlig forklaringsproblem.

Før Jan Helge Andersen sprakk og tilsto drapshandlingen, oppga begge mennene hverandre som alibi for drapstidspunktet.

- Det var snakk om sterkt samkjørte forklaringer, opplyser Arne Pedersen.

Fortsatt påberoper Kristiansen sin venn som garanti for at han ikke var på åstedet da jentene ble drept - til tross for at 19-åringen har tilstått drap, og det er funnet DNA-spor på åstedet.