Sexnettsted kan få erstatning etter hacking

Tre ungdommer i alderen 17 til 21 år et tiltalt for å ha hacket sexnettstedet hemmelig.com. Nå kan selskapet bak sexnettstedet få erstatning.

MÅ I RETTEN: Tre personer er tiltalt for å ha hacket sexnettstedet hemmelig.com. Mens justisdepartementet jobber med å gjøre sexannonsering ulovlig, kan eierne av hemmelig.com få erstatning for tapet de har lidd som følge av hackingen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MÅ I RETTEN: Tre personer er tiltalt for å ha hacket sexnettstedet hemmelig.com. Mens justisdepartementet jobber med å gjøre sexannonsering ulovlig, kan eierne av hemmelig.com få erstatning for tapet de har lidd som følge av hackingen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre ungdommene, som er fra forskjellige kanter av landet, samarbeidet om å bryte seg inn og kopiere brukerdatabasen til sexnettstedet hemmelig.com i 2011 og 2012, ifølge tiltalen.
 
Nå er de tiltalt etter straffelovens paragraf 145, for å ha hacket nettstedet.

Påtalemyndigheten mener hackingen og den påfølgende spredningen av brukerdatabasen med 26000 brukere førte til skade for både selskapet bak hemmelig.com, Cicada DA, «samt ikke-økonomisk skade for brukerne av tjenesten i form av personvernkrenkelse», heter det i tiltalen.

Hemmelig.com lå lenge nede etter hackingen. Nå kan selskapet bak sexnettstedet få erstatning i retten.

- Tragedie Hemmelig.com ble regnet for å være blant landets største markedsplasser for sexkjøpere og prostituerte, med 26.000 brukerkontoer.

I etterkant av hackingen fikk Datatilsynet hundrevis av henvendelser fra folk som lurte på hva de kunne gjøre for ikke å bli avslørt som brukere av nettsiden.

Lille julaften 2011 fortalte en bruker av sextreffstedet Dagbladet om sin frykt for å bli avslørt:

- For min del var jeg redd for at jeg måtte flytte ut før jul. Jeg hadde nok ikke mistet jobben, men bare fått en ripe. Men personlig ville dette vært tragedie, sa mannen, som er jurist, til Dagbladet.

De samme tre, i tillegg til en fjerde person, er også tiltalt for å ha gjort datainnbrudd hos flere andre nettsteder med sensitiv informasjon, blant annet en støttegruppe for pårørende av narkomane og en nettside for assistert befruktning.

Endrer loven Da Dagbladet skrev om hemmelig.com første gang, var det ikke straffbart å legge til rette for sexannonsering på nettet.

Det slo en høyesterettsdom fra 25. oktober 2011 fast. Der ble personene bak sexnettstedet «E-zone» til slutt frikjent.

Oslopolitiet var skuffet over høyesterettsdommen, opg mente at det satte arbeidet mot menneskehandel og hallikvirksomhet tilbake.

Men etter at Dagbladet omtalte hemmelig.com, igangsatte justisdepartementet arbeidet med et lovforslag som skal endre den såkalte hallikparagrafen, og forby sexannonsering.

Forslaget er sendt ut på høring, med høringsfrist i dag.

Mens justisdepartementet jobber med å gjøre sexannonsering ulovlig, kan eierne av hemmelig.com ironisk nok få erstatning for tapet de har lidd som følge av hackingen.

«Det tas forbehold om å nedlegge påstand om erstatning til Cicada DA og Domeneshop AS», heter det i tiltalen mot de fire hackerne.

Det lyktes ikke Dagbladet å få tak i noen av personene bak selskapet Cicada DA i går.