Sexopplysningsvideo får aldersgrense i skolen

Den omstridte informasjonsvideoen om seksualitet som Statens helsetilsyn har utarbeidet, skal bare vises for elever i 10. klasse i skolen. CD-spillet egner seg ikke til skolebruk, opplyser utdanningsminister Jon Lilletun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lilletun svarte på et spørsmål fra stortingsrepresentant Anneliese Dørum i den muntlige spørretimen i Stortinget. Dørum ville vite hvorfor Lilletun og helseminister Dagfinn Høybråten ba om en ny vurdering av undervisningsprogrammet om samliv og seksualitet, som består av en video og et cd-spill beregnet på ungdom mellom 13 og 16 år.

Materialet er vurdert av Høgskolen i Agder, og ifølge Lilletun blir videoen anbefalt bare til ungdom i den øverste aldersgruppen. Lilletun vil rette seg etter dette, slik at videoen bare blir godkjent til bruk i 10. klasse, hvor elevene er 15-16 år gamle. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) vil utarbeide en pedagogisk veiledning til videoen, og dessuten lage nytt informasjonsmateriell om seksualitet og samliv til de yngre elevene.

Tilbud til skolene

Lilletun sier at informasjonsmaterialet ikke ble laget med henblikk på skolen, men skolene har fått tilbud om å bruke det i undervisningen.

- Dette gjorde det naturlig med en ny vurdering fra KUFs side, og min første reaksjon var å få en uavhengig faglig vurdering, sier han.

- Nå foreligger en god og grundig vurdering fra Høgskolen i Agder. Jeg har merket meg vurderingene, og bestemt følgende: Jeg følger den samstemte vurderingen om å heve aldersgrensen til 15-16 år, det vil si det som før var 9. klasse og nå er 10. klasse, for undervisningsvideoen, sier han.

CD-spill

Høgskolen mener ifølge Lilletun at cd-spillet har flere svake sider, både når det gjelder innhold generelt og i forhold til alder. Departementet ser derfor ikke på spillet som egnet som undervisningsopplegg i skolen.

- Det kan være bedre egnet i små grupper i tilknytning til arbe id ved helsestasjoner for ungdom, slik det også var slått fast i rapporten fra Høgskolen i Agder, sier Lilletun.

Både Dørum og partifellen Synnøve Kongevoll mener det er galt å heve aldersgrensen, og peker på at seksualundervisning bør komme tidlig.

- Er det den enkelte statsråds livssyn som skal være utgangspunktet for informasjon til unge mennesker, eller skal det være de helsefaglige vurderingene som gjelder, spurte Dørum.

Lilletun mener det er helt relevant å vurdere informasjonsmateriale som skal brukes i skolen, og viser til at departementet i stor grad følger opp tilrådingene fra Høgskolen i Agder.

NTB