<strong>SKUFFET OVER POLITIET:</strong> Jeg følte at jeg ikke ble trodd av politiet. Men seksuelle overgrep er jo ikke noe en 17-åring bare finner på. Jeg fikk vite senere at flere kvinner byttet ham ut som fastlege, fordi de reagerte på behandlingen han ga. Kvinnene følte at han plukket fælt på dem, forteller Helen (25). Foto: Espen Røst / Dagbladet
SKUFFET OVER POLITIET: Jeg følte at jeg ikke ble trodd av politiet. Men seksuelle overgrep er jo ikke noe en 17-åring bare finner på. Jeg fikk vite senere at flere kvinner byttet ham ut som fastlege, fordi de reagerte på behandlingen han ga. Kvinnene følte at han plukket fælt på dem, forteller Helen (25). Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Sexovergrepene kunne vært unngått

17 år gammel anmeldte Helen fastlegen sin for seksuelle overgrep, men ble ikke trodd av politiet. Tre år senere slo legen til mot kvinner i et lokalsamfunn på Karmøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOTRA (Dagbladet): - Jeg synes det er forferdelig. Han forgrep seg på meg, og gikk fri for det, sier Helen fra Sund kommune på Sotra utenfor Bergen til Dagbladet.

- Hadde politiet tatt meg på alvor, ville ikke de andre kvinnene blitt utsatt for overgrep. Det var det jeg fryktet. Det måtte tre nye overgrep til før han ble stanset, sier hun. 

17 år gammel, i 2005, anmeldte hun fastlegen sin for gjentatte seksuelle overgrep etter å ha vært hos ham på grunn av ryggsmerter. Legen insisterte på massere henne, og ville ikke skrive ut noen henvisning til fysioterapeut.

Livredd, skalv og gråt - Jeg reagerte på at han strøk meg mer enn han masserte. Men som 17-åring skjønte jeg ikke helt hva som skjedde. Det var først etter den siste konsultasjonen at jeg skjønte hvilke hensikter han hadde.

- Han ba meg sitte på undersøkelsesbenken. Mens jeg satt der, presset han seg mellom beina mine forfra, mens han masserte meg nedover ryggen og på rumpa. Han var så nærme at jeg kunne kjenne at han hadde ereksjon. Jeg ble livredd, skalv og gråt. Men han stoppet ikke.

De to var alene inne på legens kontor under konsultasjonen. Døra til kontoret var låst og Helen fryktet at de to var alene på legesenteret.

- Da han stønnet navnet mitt i øret. «Jeg skal aldri til lege igjen», tenkte jeg.

<strong>BLE IKKE TRODD:</strong> - Jeg synes det er forferdelig. Han forgrep seg på meg, og går fri for det han gjorde, sier Helen (25).
Foto: Espen Røst / Dagbladet
BLE IKKE TRODD: - Jeg synes det er forferdelig. Han forgrep seg på meg, og går fri for det han gjorde, sier Helen (25). Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Til slutt ga han seg og skrev noe i journalen. Så ba han meg ta bakveien ut av legesenteret. Siden den gang har jeg vært livredd for å gå til lege, sier Helen.

Det tok tid før Helen reagerte på oppførselen til legen fordi hun hadde tillit til ham, og han ved første konsultasjon bare ga henne en klem.

Henlagt Helen anmeldte saken, men politiet henla saken kort tid etter at de avhørte legen - på grunn av «bevisets stilling».  I dag reagerer Helen på at politiet verken kontaktet legens arbeidsgiver, varslet Helsetilsynet eller kontaktet andre pasienter han hadde.

- Jeg opplevde at jeg ikke ble trodd av politiet. Jeg fikk vite senere at flere kvinner byttet ham ut som fastlege, fordi de reagerte på at han plukket fælt på dem. Dette kunne politiet funnet ut ved å etterforske bedre, sier Helen.

Kort tid senere sluttet legen på Sotra og flyttet til Karmøy.

Slo til i Skudeneshavn
Tre år senere, i 2008, ble legen igjen politianmeldt. Denne gangen stod fire kvinner i Skudeneshavn på Karmøy bak anmeldelsene.

Overgrepene fant sted på det lokale legesenteret og dreide seg blant annet om beføling og stryking av bryster, lår og rompe.

- Vi valgte å anmelde legen og stå i vitneboksen fordi vi tenkte på de stakkars ungdommene som han skulle undersøke i framtida. Leger har jo mye autoritet og særlig unge folk stoler på dem, sier en av kvinnene som anmeldte legen. 

LEGEN: Foto: Privat
LEGEN: Foto: Privat Vis mer

Ifølge dommen nektet legen straffeskyld og avfeide beskyldningene fra de fire pasientene som «en sammensvergelse».

Dømt Aktor i saken oppdaget Helens anmeldelse og innkalte henne som vitne. Den i dag 52 år gamle legen ble funnet skyldig i tre av de fire overgrepene kvinnene i Skudeneshavn anmeldte ham for. Han anket til Gulating lagmannsrett hvor han i 2010 dømt til betinget fengsel i 90 dager for seksuelle overgrep mot tre kvinner.

I begge dommene er Helens vitnemål viet mye plass, og kvinnen mener Helens vitnemål ga troverdighet til Skudeneshavn-kvinnenes forklaringer.
 
Legen ble aldri dømt for det som skjedde på Sotra i 2005. Det opprører Helen, som i dag lever et godt liv sammen med samboeren og barna på Sotra. Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med legen. Så langt uten hell.

Ofre for legen i Skuduneshavn:

• Kvinne som i begynnelsen av 2008 var til undersøkelse for astma og smerter i hoftene. Leggen brette til side trusen og befølte rumpen hennes. Da det skulle lyttes til brystet hennes med stetoskop, ble ett av brystene hennes befølt, ved at legens hånd ble stukket ned i bh-en.  

• Kvinne som tidlig i 2008 var til flere konsultasjoner for blant annet ryggsmerter. Hun opplevde at hennes bryster ble befølt under bh-en og at trusa ble trukket ned og hun ble befølt i samband med at hun, uten å forstå hvorfor, ble bedt om å åpne buksa. Hun opplevde også å bli befølt mens hun under en konsultasjon måtte ligge i bare trusa på behandlingsbenken.  

• Kvinnen gikk til legen i begynnelsen av 2008 med ryggsmerter. Hun ble ble bedt om å kle av seg. Med genser og truse som plagg ble hun undersøkt på behandlingsbenken. Hun ble befølt på innsiden av låret og berørt i skrittet. Legen førte også en hånd under trusa og tok henne på rumpa.

• Kvinnen ble i begynnelsen av 2008 befølt på brystene på utsida av bh-en og strøket på kinnet. Hun opplevde også at legen holdt henne i hånda på en «ekkel og ubehagelig» måte.

Kilder: Helsetilsynets vedtak om tilbakekalle legens autorisasjon og dommene mot legen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer