BEKYMRET:  Leder i Helsetilsynets avdeling for tilsynssaker, Gorm Are Grammeltvedt, etterlyser bedre registre for å få oversikt over helsepersonell i det felles nordiske arbeidstakermarkedet.
Foto: Christian Thomassen / SCANPIX
BEKYMRET: Leder i Helsetilsynets avdeling for tilsynssaker, Gorm Are Grammeltvedt, etterlyser bedre registre for å få oversikt over helsepersonell i det felles nordiske arbeidstakermarkedet. Foto: Christian Thomassen / SCANPIXVis mer

Sexovergripere kan jobbe som leger i Norge

Åpent arbeidsmarked i Norden, men stengte registre. Helsetilsynet frykter flere skandaler med utenlandske leger i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag avslørte Dagbladet hvordan en dansk lege som fikk formelle advarsler og kritikk for fødsler han var ansvarlig for i Danmark nylig ble ansatt ved fødeavdelingen ved Voss sjukehus.

Legen sluttet i Danmark for to år siden, etter at to babyer led av oksygenmangel under fødslene han ledet. Den ene døde av skadene, den andre fikkhjerneskade.

Danskene sier ikke fra Til tross for et felles arbeidsmarked for helsepersonell, som gjør at danske leger er autoriserte for å jobbe i Norge, ble ikke Helsetilsynet informert om mannens bakgrunn av sine danske kolleger i Sundhedsstyrelsen.

Sterk faglig kritikk videreformidles nemlig ikke til norske myndigheter. Nå bekrefter danske myndigheter overfor Dagbladet at de heller ikke har oversikt over danske leger og helsepersonell som er straffedømt etter overgrep mot pasienter i hjemlandet.

- Hvis en psykiater, eller annet helsepersonell, begår overgrep mot en pasient, så er dette en straffesak, altså en politisak. Vi er ikke kjent med i hvilket omfang politiet underretter andre myndigheter i den slags saker, sier talsperson Jens Kristian Villadsen i tilsynsavdelingen.

2010: Mange mistet autorisasjonen som helsearbeidere i 2010. Her ser man hvor og hvorfor.
2010: Mange mistet autorisasjonen som helsearbeidere i 2010. Her ser man hvor og hvorfor. Vis mer

Med dagens ordning er det fritt fram for disse legene å reise til Norge for å søke jobb.

Skal norske sykehus få fullstendig informasjon om bakgrunnen til danske leger, så må de i praksis tråle danske domstoler på jakt etter mulige dommer.

Bekymret for pasienter Helsetilsynet er bekymret over en manglende felles oversikt over helsepersonells i Norden. Dagens lovgivning og manglende åpenhet mellom de nordiske landene gjør at en lege dømt i retten for seksuell utnyttelse av pasienter i Danmark lett få jobbe med nordmenn i utsatte situasjoner senere.

I fjor mistet 16 helsepersonell som jobbet i Norge autorisasjonen på grunn av slike overgrep. Åtte av dem var leger.

- I Norge er jo seksuelle forhold mellom for eksempel en psykiater og pasient en sak for Helsetilsynet. Dersom ikke den danske domstolen går så langt som å fradømme psykiateren retten til å praktisere, så blir vi altså ikke vi informert om saken av danskene, sier avdelingsdirektør Gorm Are Grammeltvedt i Helsetilsynet til Dagbladet.

- Hvilke konsekvenser kan dette ha for norske pasienter?

- Det lager en risiko for feilbehandling og teoretisk sett for nye overgrep. Derfor er det viktig at arbeidsgiver innhenter referanser og bakgrunnsjekk.

Åpent i Norge I Norge kan hvem som helst be om innsyn i Helsetilsynets saker om helsepersonell etter feilbehandling eller klanderverdig atferd. Tilsvarende ordninger finnes ikke i våre naboland Sverige, Finland og Danmark. Bare unntaksvis videreformidles informasjon om refs og faglig kritikk, samtidig som mange leger i Norge nettopp har bakgrunn fra disse landene.

Til tross for politisk enighet om å få på plass et slikt register har det ikke lykkes å etablere et felles system for klager, advarsler og tilbaketrekning av autorisasjon for helsepersonell i Norden.

- Vern av pasientene står sterkere i Norge enn i en del andre land. Norge er det landet med mest åpenhet rundt helsepersonellet, Grammeltvedt.