Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sexsalg raserer bygda

SKIIPPAGURRA (Dagbladet): - Hjembygda vår blir voldtatt, det er en lidelse å se på, sier ungdommer og voksne i Tana. Sexsalg fra russiske kvinner, fulle menn og familier i oppløsning preger den lille samiske bygda Skiippagurra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tana er en perle på vår jord. Nå er miljøet så skittent, så råttent, galskapen må stoppes, krever bygdelagsleder Odd Reidar Biti i Skiippagurra.

Hver torsdag deltar han sammen med flere hundre sambygdinger på demonstrasjoner mot sexhandelen.

Det florerer av russiske horer i Skiippagurra. De er beskyttet både av norske og russiske menn.

Private hus i mange bygder er gjort om til bordeller. Alle vet hva som foregår. Et lite samfunn rives i stykker av kyniske pengekrefter.

Mange er redde. Foreldre tør ikke la ungene leke ute.

Ravende fulle

- Små barn møter ravende fulle menn på skoleveien, noen ligger sanseløst beruset i grøftekanten. Det er fryktelig, forteller Irene Kalliainen, som bor i Skiippagurra med tre jenter i alderen 10 og 11 år.

- En kveld hadde jeg glemt å låse døra. Om morgenen lå en helt ukjent person og sov i sofaen, forteller Geir Stjerna, også bosatt i Skiippagurra med kone og små barn.

De vil gjerne flytte. Men ingen vil kjøpe et hus i Skiippagurra - brennemerket for fyll, vold og pågående russiske horer.

- Jentene vet hvilken dag trygda kommer, da er de kjapt på dørene. Mange må bruke fryktelig mye penger på denne uverdige handelen, sier Kalliainen og Stjerna.

Avviser

Mannen som i bygda er utpekt som syndebukken, var ikke å treffe da Dagbladet ved tre anledninger prøvde å få kommentarer.

Tidligere har han avvist at det foregår sexsalg i Skiippagurra. Men lokalbefolkningen har sett et stadig økende antall russiske busser.

- Jeg vil ikke bo her hvis dette skal fortsette, sier Linn Fredriksen krystallklart. Hun leder ungdomsgruppa mot prostitusjon.

- Bygda blir rasert. Folk vi trodde vi kunne stole på, driver bordell hjemme eller raver rundt hyttene i Skiippagurra. Lokale jenter vil ikke gå ut. De opplever at menn legger seddelbunken på bordet for å kjøpe dem. Det er nedverdigende, framholder Linn Fredriksen.

Familier går i oppløsning, tenåringer betaler for sin sexdebut, små barn får høre at deres fedre er horekunder. Noen ender på psykiatrisk sykehus. Andre menn sier anonymt at de russiske jentene har gitt dem ny verdighet.

- Mann igjen

- En evig ungkar som meg hadde aldri fått tak i norske jenter. Nå kan jeg føle meg som et mannfolk igjen, sier en mann fra distriktet til Dagbladet.

Han forteller at han har begynt å holde rent i huset, han er nøyere med klærne sine og drar en kam gjennom håret titt og ofte. Gubben liker å stase seg litt opp for de vakre jentene fra nabolandet.

- La nå mannfolka hygge seg litt, sier en annen mann til Dagbladet.

En gjeng 16-åringer vi møter ved Tana bru ser helst at Svetlana og Ludmilla og alle de andre blir hjemme eller drar andre steder.

- Det er blitt flaut å komme fra Tana, alle vet hva som skjer i Skiippagurra. Ryktene om hvem som har kjøpt sex sprer seg som ild i tørt gress. Vi fleiper mye, og bruker ofte russiske klengenavn på lokale jenter, forteller Chris Salamonsen, Hege Mienna, Kari Eva Olsen og Stein Vidar Nilsen. Mange russiske jenter har giftet seg med norske menn og bor i Tana. Deres barn mobbes på skolen; guttene tilhører mafiaen og jentene er horer.

Folk går nå sammen om å ta ansvar for å lede et herjet samfunn tilbake til de positive verdier.

- Kom hit og se hva som skjer! sier Odd Reidar Biti i Skiippagurra bygdelag.

- Statsråder og rikspolitikere må ta ansvar for et bomiljø som raseres, det er snakk om et være eller ikke være for Tana.

RYSTET: </B>16-åringene i Tana synes Skippaguru-trafikken er pinlig og nedverdigende. Fra venstre Cris Salamonsen, Hege Mienna, Kari Eva Olsen og Stein Vidar Nilsen.
<B>KREVER HANDLING: </B>Odd Reidar Biti leder bygdelaget i Tana. Han har mange med seg når han vil ha slutt på sexsalget.