Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sexsiktet lege nekter utlevering

TRONDHEIM (Dagbladet): Den 52 år gamle legen som er siktet for sexovergrep mot sju kvinner i Kristiansund, nekter å komme frivillig fra Sverige til Norge for å bli avhørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet kan bli at saken mot legen, som er svensk statsborger, aldri kommer opp for en norsk rett. En eventuell tiltale kunne blitt den alvorligste her i landet mot en lege som er anklaget for sexovergrep mot pasienter.

52-åringen ble arrestert sist onsdag. Han er varetektsfengslet for to uker i hjemlandet. Pågripelsen skjedde etter begjæring fra norsk politi, angivelig av frykt for at 52-åringen skulle forsøke å unndra seg straff.

Trakk samtykke

Advokat Christian Wiig, som er legens norske forsvarer, sier han har forstått det slik at 52-åringen nekter frivillig utlevering. Wiig sier at legen nekter straffskyld.

- Jeg er forbauset over norsk politi. Legen hadde samtykket i å komme til Kristiansund for å avgi forklaring med meg til stede. Han syntes det var greit å bli kjørt til grensa av svensk politi for så å bli hentet av en politipatrulje fra Kristiansund.

Nå har politiet satt i gang en formell prosess - og legen har trukket sitt samtykke til å komme frivillig.
- Det er satt i gang en prosess som kan ta lang tid, sier advokat Wiig.

Politiadjutant Anette Vangsnes i Kristiansund sier til Dagbladet at hun sende sin begjæring til statsadvokaten om utlevering fredag. Deretter skal saken til riksadvokaten, før Justisdepartementet tar den endelige avgjørelsen om hvorvidt Norge skal begjære svensken utlevert.

Voldtektsforsøk

I Sverige skal saken behandles av både statsadvokat og Justisdepartement.

- Utlevering av en svensk statsborger fra Sverige til Norge skjer ikke automatisk, sier Vangsnes.
Legen er siktet for et forsøk på voldtekt, to tilfeller av utuktig omgang og fire tilfeller av utuktig atferd. Han dro fra landet etter at de første sexanklagene mot ham kom i fjor høst.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!