Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sexspill for unge gutter

Tenåringsgutter må læres opp i sjekking, sex og bruk av prevensjon. Siste nytt fra Statens helsetilsyn er et dataspill med Erik (16) som hovedperson - hvor deltakernes oppgave blant annet er å gå riktig fram for å få Judith til å kle av seg og klatre opp i senga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spillet, Det store manndomsspranget, er laget for unge gutter. En av prosjektlederne, Ulla Ollendorff, tror spillet passer bra for å nå fram til tenåringsgutter.

Samtidig er Helsetilsynet oppmerksom på at det kan komme negative reaksjoner:

- Fra enkelte hold vil det alltid komme kritikk, men det viktigste er å nå fram til unge gutter, sier Ulla Ollendorff.

Hjelp Erik!

Hovedpersonen i spillet, Erik (16 år) har lite erfaring med sex, men vil gjerne vite mer. Som spillerne blir vi med Erik både på klubben, ut for å kjøpe kondomer og når han sjekker jenter. For å komme framover i spillet, må vi ta de rette valgene for Erik.

Valgene er spesielt avgjørende i scenen der Erik er alene hjemme med sin store flamme Judith. De to tenåringene ender opp klinende i senga på gutterommet. Velger en å la Erik være frampå og foreslå samleie kjapt her svarer Judith nei.

Dette skjer

Er Erik mer tilbakeholden derimot, kan dette hende:

Erik: - Det er så deilig å bare kose.

Judith: - Det synes jeg også. Vet du hva, Erik?

Erik: - Nei, hva?

Judith: - Jeg har lyst på deg, Erik.

Erik: - Jeg har lyst på deg også.

Judith: - Har du kondom?

Erik: - Ja. Det er ikke den ting jeg ikke tenker på.

Judith: - Ta den på.

Erik: - Skal bli.

Judith: - Vi har god tid. Så flink du er, Erik.

Hodepine

Erik: - Jeg har nok tørrtrent litt. (Her kan spillerne også velge svaret: «Det er jo ikke akkurat første gang.» Da får Judith akutt hodepine og vil heller sove.)

Samleiet starter.

Judith: - Forsiktig. Litt hardere. Det begynner å bli godt.

Erik: - Det synes jeg også. Ååååååhhhhhhh.

Judith: - Er du ferdig alt?

Erik: - Nei, jeg beit meg i tunga. Ja, jeg er ferdig, sorry.

Judith: - Det gikk jo fort.

Erik: - Jeg klarte ikke å holde igjen.

Uvitende gutter

Ulla Ollendorff i Helsetilsynet tror dialogen og formen på spillet passer for å nå fram til gutter.

- Skal vi nå fram til tenåringsgutter, må vi bruke deres språk, og vise situasjoner de kan kjenne seg igjen i, sier Ollendorff. Unge gutter har vært med som informanter under produksjonen av spillet. Ollendorff har stor tro på at spillet vil gi guttene kunnskap de sårt trenger.

- Vi har testet ut spillet på gutter i aktuell alder. På områder om prevensjon og kjønnssykdommer økte kunnskapsnivået deres med 93 prosent etter å vært gjennom spillet og informasjonen, sier Ollendorff.

Gjorde inntrykk

- Tenåringsgutter vet mye mindre enn jentene om seksualitet og kropp. Derfor må vi prøve å nå guttene via nye kanaler, sier Arild Johan Myrberg i Helsetilsynet.

Han har testet spillet sammen med tenåringsgutter underveis i produksjonen.

- Det gjorde inntrykk å se en gruppe 15-årige gutter sitte foran datamaskinen i heftig diskusjon rundt fakta om klamydia. De måtte nemlig svare på spørsmål om kjønnssykdommen for å komme videre i spillet, sier Myrberg.

I tillegg til rollespillet inneholder CD-rommen en info-base og en prevensjonsimulator.

Titusen eksemplarer

- Prevensjonsimulatoren viser et samleie, og hvordan en kvinne kan bli befruktet. Spillerene kan velge mellom alle typer prevensjon, og får se virkningen av metoden på skjermen, sier Myrberg.

I første omgang er det laget 10000 eksemplarer av Det store manndomsspranget.

Spillet skal ut til helsestasjoner i hele landet, og deler av det skal legges ut på Internett. Skoler kan også få spillet ved å henvende seg til Helsetilsynet.

PÅ GUTTEROMMET:</B> Erik (16) gjør sine første seksuelle erfaringer i dataspillet.<br>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling