- Sexstreiken størst suksess på bygda

Fredsprisvinnerne på pressekonferanse.

Prisvinnere: De tre fredsprisvinnerne 2011, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf (t.h.), den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee (t.v.) og menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen under pressekonferansen i Nobelinstituttet fredag. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Prisvinnere: De tre fredsprisvinnerne 2011, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf (t.h.), den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee (t.v.) og menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen under pressekonferansen i Nobelinstituttet fredag. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De tre fredsprivinnerne Ellen Johnsen Sirliaf, Tawakul Karman og Leymah Roberta Gbowee holdt i dag pressekonferanse på Nobelinstituttet i Oslo. Sistnevnte er blant annet kjent for oppfordringen om sex-streik for å stanse krig. På pressekonferansen ble hun spurt om hvor effektiv den har vært.

- Sex-streiken var bare en av mange strategier. Kvinnene på landsbygda var mer effektive enn de i byen. De inviterte mennene inn i kirkene og sa at de ikke ville ha sex før borgerkrigen i Liberia var over.

Hun sa i sin åpningstale at hun håper denne fredsprisen vil være med på å endre bildet mange har av kvinner i Afrika.

- Det første bildet mange ser for seg når det gjelder kvinner i Afrika er voldtekter og nød. Det de færreste ser for seg er bildet av kvinner i kamp.

Hun leder nå fredssenteret «Women Peace and Security Africa», men snart tar fatt på oppgaven med å lede forsoningsarbeidet i Liberia. Det er en jobb hun har fått av president Ellen Johnsen Sirliaf, som også satt i sofaen som nobelprisvinner i dag.

- Verden vil ikke lenger ekskludere kvinner fra å delta i fredsarbeid. Dette er en stor seier, men vi kan ennå ikke hvile. Jeg feirer kanskje om 20 år, når vi har 1.000-2.000 kvinnelige ledere over hele verden, sier Gbowee.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer