Prisvinnere: De tre fredsprisvinnerne 2011, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf (t.h.), den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee (t.v.) og menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen under pressekonferansen i Nobelinstituttet fredag. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Prisvinnere: De tre fredsprisvinnerne 2011, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf (t.h.), den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee (t.v.) og menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen under pressekonferansen i Nobelinstituttet fredag. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

- Sexstreiken størst suksess på bygda

Fredsprisvinnerne på pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De tre fredsprivinnerne Ellen Johnsen Sirliaf, Tawakul Karman og Leymah Roberta Gbowee holdt i dag pressekonferanse på Nobelinstituttet i Oslo. Sistnevnte er blant annet kjent for oppfordringen om sex-streik for å stanse krig. På pressekonferansen ble hun spurt om hvor effektiv den har vært.

- Sex-streiken var bare en av mange strategier. Kvinnene på landsbygda var mer effektive enn de i byen. De inviterte mennene inn i kirkene og sa at de ikke ville ha sex før borgerkrigen i Liberia var over.

Hun sa i sin åpningstale at hun håper denne fredsprisen vil være med på å endre bildet mange har av kvinner i Afrika.

- Det første bildet mange ser for seg når det gjelder kvinner i Afrika er voldtekter og nød. Det de færreste ser for seg er bildet av kvinner i kamp.

Hun leder nå fredssenteret «Women Peace and Security Africa», men snart tar fatt på oppgaven med å lede forsoningsarbeidet i Liberia. Det er en jobb hun har fått av president Ellen Johnsen Sirliaf, som også satt i sofaen som nobelprisvinner i dag.

- Verden vil ikke lenger ekskludere kvinner fra å delta i fredsarbeid. Dette er en stor seier, men vi kan ennå ikke hvile. Jeg feirer kanskje om 20 år, når vi har 1.000-2.000 kvinnelige ledere over hele verden, sier Gbowee.

Bin Laden
Mellom de to liberiske kvinnene satt den jemenittiske demokratiforkjemperen Tawakul Karman. Hun fikk spørsmål om hvilken betydning prisen har for bildet mange har av Jemen.

- Hvis du googlet Jemen før revolusjonen ville du finne artikkler om turisme og Bin Laden. Nå har Jemen fått en helt annen betydning i vesten. Dere i vesten har fått et nytt bilde av oss. Dere vet nå at vi ikke er terrorister men forkjempere for demokrati. Alt dette er takket være nobelprisen, sier Karmen

Hun takket for prisen og at den vil gjøre alle kvinner i verden sterkere.

- Dere gir meg denne prisen, men vår revolusjon er ikke ferdig ennå. Dette betyr enormt mye for oss. Det er ikke bare en arbaisk vår, men en verdensvår. Alle våre drømmer vil bli oppfylt, men det er mange skritt igjen, sier en ekstraordinært glad og stolt prisvinner.

Utsatt
Fredsprisvinner Tawakul Karman måtte i dag utsette møtet med faren til Martine Vik Magnussen. Martines antatte drapsmann har søkt tilflukt i Karmans hjemland Jemen. Møtet mellom de to og en gruppe støttespillere skal ha vært planlagt i lang tid. Men møtet, som opprinnelig var satt til fredag formiddag, ble utsatt fordi Karman kom flere timer forsinket til Oslo.

Slaver
Også Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf understreket at årets tildeling er en anerkjennelse av kvinners rolle. - Det er en ære å representere Afrikas kvinner. For meg representerer prisen dem, deres lidelse, deres bidrag, sa Johnson-Sirleaf. Hun la vekt på hvor standhaftige afrikanske kvinner er, og at de arbeider under svært vanskelige forhold. Det er særlig unge kvinner i Liberia og resten av kontinentet som står hennes hjerte nær. - De har måttet stå opp i konflikter, de har båret tunge byrder, de er blitt voldtatt og brukt som sexslaver. Johnson-Sirleaf er nylig valgt inn som president i Liberia for en ny periode. - Jeg har nå seks år på meg til å fortsette dette arbeidet. Det å få Nobels fredspris inspirerer til å fortsette arbeidet. Nå skal jeg bruke de neste årene på å satse på utdanning, særlig for kvinner, og på å sørge for at neste valg i Liberia blir et demokratiske valg etter internasjonale standarder. Vi er klare for en bedre verden, avslutter hun.