- Sextiltalt prest ville drive ut onde ånder

ÅLESUND (Dagbladet): Den sextiltalte presten (44) skal ha ment at den 46-årige kvinnen han var sjelesørger for, var besatt av onde ånder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Han mente at vi måtte få noen til å be for henne og drive ut de onde åndene, fortalte en 49 år gammel diakon som vitnet i Frostating lagmannsrett i går.

- Presten var veldig opptatt av onde åndsmakter. Han snakket om at hun var besatt av onde ånder, sa diakonen.

Den 46-årige kvinnen er utgangspunktet for den spesielle sedelighetssaken som nå er oppe til ankebehandling i lagmannsretten. Hun anmeldte presten til politiet i november 1998. Ifølge tiltalen skal han som sjelesørger ha sexmisbrukt kvinnen på det groveste.

- Det er viktig å presisere at min klient aldri har sett onde åndsmakter og at hun selv aldri har følt seg besatt, sier kvinnens bistandsadvokat Tom Skare til Dagbladet.

Nytt vitne

Diakonen vitnet ikke i herredsretten, og lagretten fritok ham for å forklare seg om hva kvinnen har sagt i sjelesorgsituasjoner. Han har hatt slik kontakt med henne i ti år og møtt henne minst en gang i uka. Likevel fikk han ikke vite at det skal ha skjedd noe straffbart mellom presten og kvinnen før i august 1998.

Diakonen har heller aldri møtt presten, bare snakket noen ganger med ham på telefonen. Det er i disse telefonsamtalene tiltalte skal ha snakket om de onde åndene.

Den fornærmede kvinnen begynte også sin forklaring for retten i går. Hun nektet å forklare seg med pressen til stede, men tillot at bistandsadvokat Tom Skare ga et sammendrag etterpå.

Kontaktannonse

- Min klient kom første gang i kontakt med presten og hans kone gjennom en kontaktannonse i Allers 5. februar 1985, forteller Skare.

I annonsen ble det særlig ønsket kontakt med bestemte grupper som prostituerte, enslige mødre og så videre. Til å begynne med brevvekslet kvinnen med både presten og prestefruen.

- Fruen skrev mest om dagligdagse ting, mens prestens brev etter hvert fikk seksualiserte innslag, sier Skare.

Den 46-årige kvinnen sa til retten at hun etter å ha brevvekslet et par år begynte å snakke med presteparet på telefonen, og i 1989 ble hun første gang invitert til prestegården.

Incest

- Ved det andre besøket tilbød presten seg å hjelpe henne med de problemene hun slet med som følge av incest i barndommen. Han masserte henne, og massasjen fikk raskt et seksualisert preg, sier Skare.

- Min klient sier hun motsatte seg massasjen, men at presten sa det var Guds vilje. Ifølge kvinnen tiltok de seksuelle overgrepene. Når hun motsatte seg dem, skal presten også ha begynt med fysisk avstraffelse og trusler om dette.

Den 44 år gamle presten har hele tida hevdet sin uskyld, men i Søre Sunnmøre herredsrett ble han under dissens funnet skyldig i å ha sexmisbrukt tre av sine barn, i tillegg til kvinnen. Han ble fradømt retten til å være prest i all framtid og ilagt en fengselsstraff på fem år og seks måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer