Sexvideoer vist for 13-åringer

Charlottenlund ungdomsskole i Trondheim har latt 13-åringer få se to omstridte sexvideoer, til tross for et uttrykkelig råd fra Kirke- og undervisningsdepartementet (KUF) om at videoene ikke bør vises for så unge elever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rektor Solveig Sandsør Jørgensen forsikret seg fredag formiddag om at skolen ikke gjorde noe ulovlig ved å vise Statens helsetilsyns to informasjonsvideoer «Gutter og sex» og «Jenter og sex». Dermed ble videoene vist i en åttendeklasse med 27 elever, som alle stilte med tillatelse fra sine foreldre. Visningen var ledd i et samarbeid med NRK om et innslag til programmet «Ung» i NRK1 om et par uker.

Solveig Sandsør Jørgensen sier til NTB at hun på forhånd hadde «avklarende samtaler» med departementet og med skoleledelsen i Strinda distrikt i Trondheim.

- Jeg fikk ikke noen informasjoner som gjorde at jeg ikke kunne vise videoene, sier hun til NTB. Hun vil ikke opplyse hvem hun snakket med i departementet.

Fikk klart råd

Statssekretær Marit E. Totland i KUF mener at Charlottenlund skoles rektor fredag formiddag fikk «et klart råd» fra departementet om ikke å vise videoene. Statssekretæren vil ikke svare på NTBs spørsmål om det var illojalt av rektor når 13-åringene likevel fikk se videoene.

- Jeg sier ikke at det er galt eller riktig. Så lenge vi ikke lager lover for dette, beror det på pedagogisk skjønn og foreldreretten, sier Marit E. Totland.

Statssekretær Totland tilføyer at hun tror mange skoler ønsker å få det rådet departementet har gitt. Dette går ut på at «aldersgrensen for undervisningsvideoen heves til 15-16 år, det vil si 10. klasse», slik det er formulert i et brev fra KUF til Sosialdepartementet.

Veldig flott

Solveig Sandsør Jørgensen forteller til NTB at hun var til stede da videoene fredag ble vist for de 27 åttendeklassingene på Charlottenlund.

- Elevenes oppsummering etterpå viste at de syntes det var veldig flott å få denne informasjonen om noe som opptar dem en masse. Videoene forbereder disse ungdommene på noe som kommer. De ga inntrykk av at de visste på forhånd alt det videoene fortalte om, men at det var fint å få det som undervisning. For meg var dette udelt positivt.

- Betyr det at du vil vise videoene også for klasser med andre 13-åringer?

- Hvis det blir fattet et offentlig vedtak om at videoene er forbudt for barn under 15 år, da vil ikke jeg bryte loven. Men jeg mener fortsatt at disse videoene trygt kan vises på alle trinn i ungdomsskolen, sier Solveig Sandsør Jørgensen.

(NTB)