MØTES I RETTEN: I dag møtes advokat Mona Høiness og redaktør Trygve Hegnar i Oslo tingrett. Omtale av testamentet førte til at Høiness overtok denne verdifulle eiendommen i Eckerbergsgate på Oslo vest, har utløst høylytte konflikter mellom de to profilerte samfunnsaktørene. FOTO: JACQUES HVISTENDAL, OLE C. H. THOMASSEN OG SCANPIX.
MØTES I RETTEN: I dag møtes advokat Mona Høiness og redaktør Trygve Hegnar i Oslo tingrett. Omtale av testamentet førte til at Høiness overtok denne verdifulle eiendommen i Eckerbergsgate på Oslo vest, har utløst høylytte konflikter mellom de to profilerte samfunnsaktørene. FOTO: JACQUES HVISTENDAL, OLE C. H. THOMASSEN OG SCANPIX.Vis mer

Sexy hun da, skrev kommentator

Dette er bare noen av ordene advokat Mona Høiness finner ærekrenkende. I dag møter hun Trygve Hegnar øye til øye om flere sexytringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I lang tid har mediemannen Trygve Hegnar og advokat Mona Høiness kranglet på fysisk avstand så bokstavene har gått varme — med deres egne advokater som buffere.  

I dag møtes de øye til øye og tann for tann i Oslo tingrett.  

Mona Høiness har saksøkt Hegnar Media for ærekrenkelser, men ikke for Kapital-artikler om Urdahl-testamentet, som har fått den kjente advokaten til å se rødt.

Finanstidsskriftet har satt skarpt kritisk søkelys på Høiness? rolle i forbindelse med testamentet som har gitt henne en 100-millioners formue etter det barnløse og formuende ekteparet Per Urdahl og Synnøve Anker Urdahl.  

11 dager I dag skal Oslo tingrett ta stilling til tre anonyme og sexfikserte innlegg om Mona Høiness på nettstedet Hegnar Online. Innleggene lå åpne for alle i 11, 10 og to dager, og kom i kjølvannet av testament-omtale i Kapital og Finansavisen.  

I testamentsaken må mangemillion-arving Høiness møte i skifteretten i slutten av februar etter søksmål fra sju av slektningene til ekteparet Urdahl.  

De vil ha arven selv, og hevder at Høiness har bidratt til å manipulere fru Urdahl, som ifølge deres vurdering ikke var ved sine fulle fem da Mona Høiness ble gjort til enearving i 2007.  

De tre anonyme innleggene som Mona Høiness krever inntil 250.000 kroner i erstatning for, har sterke karakteristikker om hennes sexliv.  

Sexy hun da! Slik starter den ene leserkommentaren som Mona Høiness finner krenkende. Skribenten hevder å kjenne en mann med nærgående kjennskap til Høiness? sexliv.  

En annen anonym nettkommentator kommer med egne, seksuelle vurderinger av den kjente advokaten.  

Og i det tredje innlegget spør en skribent om Høiness har et seksuelt forhold til en identifiserbar mann.  

Første gang i retten Saksøkeren selv vil ikke uttale seg om saken før hun selv forklarer seg i tingretten i dag. Hennes advokat Halvard Helle peker på at saken har stor prinsipiell betydning.  

- Det er første gang en norsk domstol skal prøve utgiveransvaret og redaktøransvar for anonyme ytringer på nett. Og dessuten er det interessant om en person i offentlig søkelys skal måtte tåle seksuelt betont sjikane som en ekstra belastning ved å stå i søkelyset, sier advokat Helle til Dagbladet.  

Pressens Faglige Utvalg har tidligere gitt Høiness medhold i at innleggene skulle vært fjernet raskere. Samtidig sa utvalget at personer i offentlig søkelys må tåle mer enn andre.  

Hegnar: - Jeg kommer Trygve Hegnar bekrefter overfor Dagbladet at han møter i retten for å forklare seg som styreformann i Hegnar Media, inklusive Hegnar Online.  

Men han vil ikke prosedere saken før han står i retten.

Hans advokat Kyrre Eggen tar seg av forhåndsvurderingen — og mener at hans klient ikke har mye å frykte.  

- For det første er det ikke noe omdømmebelastende eller ærekrenkende i utsagnene. Og det foreligger ingen uaktsomhet i forbindelse med fjerningen av innleggene. To av innleggene ble fjernet åtte minutter etter at saksøkeren ba om det, sier Eggen til Dagbladet.

Rett på nett Fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk skal vitne om hvordan pressen håndterer anonyme innlegg. 

- Vær varsom-plakaten sier at det ikke er nødvendig med forhåndsredigering av innlegg på nett, i motsetning til innlegg i papiraviser. Men det ligger i redaktøransvaret å fjerne innlegg som ikke skulle vært publisert, sier Bodahl-Johansen til Dagbladet.  

Frykter ikke for arven Det er advokat Mette Yvonne Larsen som tar seg av Mona Høiness? interesser som saksøkt om to måneder. Hun ser ikke at Høiness trenger frykte for arven sin.

- Slektningene har ingen dokumentasjon eller noe nytt å komme med. Vi kommer derimot til å føre flere fagvitner som kan dokumentere at Synnøve Anker Urdahl var fullt tilregnelig da testamentet ble skrevet i 2007, sier Larsen til Dagbladet.  

Besøkte henne ikke - Er dette en ny historie om slektninger som først dukker opp når det er store penger å dele?  

- Leserne får trekke konklusjonen selv, men det er et faktum at mange av saksøkerne ikke hadde besøkt fru Urdahl på årevis. Og hun hadde heller ikke noe ønske om å ha kontakt med dem, sier Mette Yvonne Larsen.  

Slektningens advokat Fred A. Gade vil ikke kommentere testamentsaken før rettsmøtet i februar.