Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Sexy påkledning kan føre til overgrep»

Bare mager med piercing og ønsket om større pupper og smal midje kan være farlig. Barneombudet og helsepersonell frykter at den lettkledde sommermoten kan føre til overgep mot jenter. Det advares også mot medisinbruken blant unge jenter for å få drømmekroppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenter med bare mager og piercing i navlen kan vekke farlige reaksjoner hos det annet kjønn. Barneombud Trond Waage ønsker å ta tak i problemene knyttet til jenter, kropp og signaler som sendes ut. Bakgrunnen er bekymring for uønsket seksuell oppmerksomhet rettet mot unge jenter. Årets sommermoter spiller veldig på seksualitet, men mange av de unge jentene vet ikke hva slags effekt det gir, og er for unge til å forstå og håndtere reaksjonene. Anne Brita Normann, nestleder ved Barneombudets kontor, bekrefter at det vil komme omfattende utspill omkring temaet, men vil ikke gi detaljer om innholdet.

Sørlandet advarer

Situasjonen er blitt så alvorlig at helsepersonell i sommerbyene på Sørlandet nå advarer jentene mot kles- og kroppsmoten.

- Den sexy påkledningen kan føre til overgrep, mener helsesøster .

Hun advarer unge jenter mot å kle seg utfordrende. Gjennom jobben på helsestasjonen for ungdom i Arendal og ute på skolebesøk gir hun jentene beskjed om å passe på hvordan de kler seg, så de ikke misoppfattes. Til Agderposten understreker Trollnes at det uansett påkledning er overgripers ansvar om det skjer et overgrep. - Men det skader ikke å være bevisst på hvilke signaler man sender ut, og hvordan de mottas, sier hun.

P-piller og avføringsmiddel

Den lettkledde moten stiller også store krav til kroppen som vises fram. Mange jenter bruker avføringsmidler for å bli tynne og p-piller for å få store pupper og mindre kviser. Dette er velkjente metoder i ungdomsmiljøer.

- Dette er både skadelig og skremmende, sier Leer-Salvesen som driver helsestasjon for ungdom i Kristiansand. Hun vil mytene om p-piller til livs.

- Det er bare tull at det gir større pupper. I et par måneder vil kroppen hovne opp, men så går den tilbake til normal størrelse. De eneste p-pillene som hjelper mot uren hud, har så høyt østrogeninnhold at de ikke gis til unge jenter. Leer-Salvesen frykter dessuten for konsekvensene for jenter som slanker seg med avføringsmidler.

- Det er uhyggelig farlig. Tarmmusklene vil bli ødelagt, og lukkemusklene slappere.

ADVARER: Helsesøster Vigdis Trollnes.
LATTERLIG: Shanti Gylseth, Karin Waagard og Robert Asad synes ikke det er grunn til bekymring. Et overgrep skjer uavhengig av klesstil, mener de.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media