Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SFT sjekker asbest i fargeblyanter

Statens Forurensningstilsyn griper nå inn etter at det er funnet asbest i flere typer fargeblyanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA har analyser av åtte typer fargeblyanter for barn vakt stor oppsikt. Resultatene viser at 40 prosent av fargeblyantene inneholder det kreftfremkallende stoffet asbest.

Statens Forurensningstilsyn (SFT) kommer nå til å undersøke om de helseskadelige fargeblyantene selges også til norske barn.

- Dette er hittil ukjent for oss, men fargeblyantene vil være forbudt i Norge, fastslår overingeniør Olaug Bjertnes i SFT til Nettavisen.

Analysene viser at mengden asbest i fargeblyantene i 80 prosent av tilfellene lå over den grensen amerikanske myndigheter har satt. I Norge er all bruk av asbest i utgangspunktet forbudt.

Asbesten finnes inne i blyanten, og barna puster inn støvet når de sitter med nesen nede i tegningene. Barn som er glad i å spisse fargeblyantene sine, for så å snuse i seg den spesielle lukten, er mest utsatt for asbeststøv.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling