Shabana-grepet

Jeg tror vi må slå fast at verden trenger mer mullaløfting. Mye mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UKAS STUNT

var genialt i all sin enkle frekkhet. Da Shabana Rehman etter en debatt på Smuget i Oslo fysisk løftet mulla Krekar fra golvet, viste det seg at det var flere enn mullaen som ikke besto «Shabanas lille fundamentalisttest». At fundamentalisten Krekar lot seg overrumple og overmanne av en fremmed kvinnes sterke armer rundt sine lår og i kampens hete truet med advokat, er nå én sak. Verd å merke seg, forresten, for Økokrim som stadig glipper taket. Og for Erna Solberg som ikke vet hvordan hun skal gripe mannen an etter å ha utvist ham fra landet. Mindre forutsigbart var det vel at Presseforbundets generalsekretær og tilstedeværende mannlige motdebattanter skulle vise seg å være mullaens forbundsfeller mot dette snedige angrepet på en autoritær manns autoritet. Ikke bare beklager humanetikernes leder, Lars Gule, «hvor norsk Shabana er blitt» (VG). «Dette er alvorlig for hans stilling i det fundamentalistiske miljøet,» sier Gule til Dagbladet.

HVORDAN DET VIL GÅ

med en mulla som er blitt løftet av en kvinne på offentlig sted, gjenstår å se. Men det er nærliggende å mene at slike sjanser må faktisk en voksen mann og gammel kriger ta når han velger tilflukt i et demokrati som praktiserer både religions- og ytringsfrihet, også for kvinner. Når mullaen får summet seg, vil han nok innse at han som tidligere geriljaleder, en mann som har vært siktet for både medvirkning til drapsforsøk og terrorbombing uten å bli felt og som i tillegg er tilhenger av fundamentalistisk sharialovgivning, ikke bør søke ly mot en opprørsk kvinnelig komiker i paragrafene til et liberalt, menneskeskapt lovverk. Det vil være det samme som å innrømme at hun har lyktes i å kle av den mannlige selvhøytideligheten med et eneste grep. Shabana Rehman har i det siste løftet mer enn hundre menn fra flere kulturer, både militære, politikere og kunstnere. Jeg kan røpe at mulla Krekars reaksjon ikke er spesielt islamistisk. Tilgi derfor at jeg utsetter mitt råd til Krekar, noen linjer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer