Shabanas ytring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi håper at skuddene mot Rehmans restaurant har andre årsaker enn Shabana Rehmans ytringer som skribent og komiker. Vold som svar eller reaksjon på en ubehagelig ytring, bryter med den grunnlovsfestede ytringsfriheten og er en straffbar handling. Årsaken er enkel og klar. Frihet til ytring forutsetter at ytringen kan skje uten frykt for represalier enten de kommer fra myndigheter, enkeltpersoner eller organiserte grupper.

Ytringsfriheten er under press i vår tid. Kravet om at «uakseptable ytringer» skal kunne føre til utvisninger, nektelse av innreise og endatil forvaring på ubestemt tid, er voksende. Storbritannia har nå slått inn på denne farlige veien etter bombene i Londons undergrunn, til tross for at stadig mer tyder på at terroren var hjemmeprodusert av personer født og oppvokst i Storbritannia. Europarådet beklager i en rapport frifinnelsen av nynazisten Terje Sjølie i Norges høyesterett. Etter vår mening var Sjølies jødehets avskyelig, men det er de avskyelige ytringene som skal beskyttes når de ikke videreføres i handling.

Vi oppfatter det slik at professor Unni Wikan er på risikabel glideflukt når hun sier at Shabana inviterte til reaksjoner med sin ytring i Haugesund, selv om professoren legger til at skyting er uakseptabelt. Hun tilslører at skillet går mellom ytring og handling, ikke mellom ytring og ytring. Wikan argumenterer med at respekt i visse tilfeller bør settes over friheten til ytring. Det er skuffende at Wikan ikke forstår at loven for øvrig tar seg av dette med ærekrenkelser og liknende, mens ytringsfriheten som prinsipp verner nettopp de ubehagelige ytringene.

Rumpeblotting har hittil vært en nokså ulekker demonstrasjon rettet mot alt fra president George Bush til sportsjournalister. Vi erindrer ei naken rumpe på et herværende fotballag for ikke så lenge siden, blottet av noen underholdere som tjener millioner på beina sine. Det var mer mening bak Shabanas nakne stuss. Hun er kvinne, norsk med pakistanske foreldre, frekk i kjeften og med sin egen agenda. Vel verd en debatt, men alle som derfor truer henne, begår altså straffbare handlinger.