Shahla (36) hengt i natt

I Evin-fengselet i Teheran. Dømt for et drap hun sier hun ikke har begått.

HENRETTES: Shahla Jahed ble 05.00 iransk tid henrettet. Hun ble dømt for å ha knivstukket kona til sin elsker, den kjente fotballproffen og landslagsspilleren Nasser Mohammad-Khani. Foto: AFP PHOTO
HENRETTES: Shahla Jahed ble 05.00 iransk tid henrettet. Hun ble dømt for å ha knivstukket kona til sin elsker, den kjente fotballproffen og landslagsspilleren Nasser Mohammad-Khani. Foto: AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge Iran Human Rights varslet iranske myndigheter Shahla Jahed (36) og hennes advokat om at hun vil bli henrettet i morgentimene i dag.  

- Jeg har blitt informert av iranske myndigheter at hun vil bli henrettet i Evin-fengselet i Teheran klokken 05.00 på onsdag, sier kvinnens advokat, Abdolsamad Khorramshahi til The Guardian

Det vil si 02.30 i norsk tid.

Ifølge nyhetsbyrået ISNA ble dødsdommen fullbyrdet i natt.

Shahlas sak har vakt oppmerksomhet i den islamske verdenen, og flere menneskerettighetsorgansiasjoner har engasjert seg for å hindre henrettelse.  

Shahla var elskerinnen, og den «midlertidige» kona, til den tidligere iranske fotballhelten og landslagsspilleren Nasser Mohammad-Khani.  

I 2002 ble hans permanente kone Laleh Saharkhizan, funnet knvistukket, og Shahla ble dømt for drapet.  

Shahla skal ha innrømmet å ha knivstukket Saharkhizan, men har etterpå hevdet hardnakket at hun er uskyldig. Hun har fortalt at innrømmelsen kom etter press i forhørene i fengselet, og at innrømmelsen er usann.  

Flere menneskerettighetsorganisasjoner hevder Shahla ble tvunget til å innrømme drapet. 

Hun har sittet over 8 år i fengsel, og ventet på dødsdommen. Tidligere i november ble det kjent at høyeste juridiske hold i Iran sendte klarsignal til fengselet hun sitter i, om at henrettelsen skal gjennomføres.  

- Etterlyser internasjonale reaksjoner - Denne saken ligner på saken til Sakineh Mohammadi Ashtiani, som ble dømt til døden ved steining. Etter press fra det internasjonale samfunnet, snudde iranske myndigheter. Shahlas sak ble tatt opp i 2005, men etter press, ble dødsdommen utsatt. Det er beklagelig og farlig at denne saken ikke har medført sterke reaksjoner, sa Iran Human Rights internasjonale talsmann, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Dagbladet i går kveld.  

Han mener det internasjonale samfunnet nå må reagere på den nært forstående henrettelsen, for å stanse at Shala mister livet:  

- Iranske myndigheter har mulighet til å stanse dette, vi har sett det før, men det skjer når omverdenen reagerer. Om ikke det skjer nå, så er det ikke noe håp for Shahla. 

 - Når vi er vitner til slike ting, og ikke reagerer, så blir det er klarsignal til iranske myndigheter. Man kan spørre seg hvorfor man har vært så uinteresserte denne gangen. Det er beklagelig om man har vendt seg til at folk blir henrettet i Iran, slik at vi ikke lenger reagerer. Vi må ha et vedvarende press på iranske myndigheter slik at ikke hver enkelt sak blir avgjort etter hvor mye mediedekning den får, sier Amiry-Moghaddam til Dagbladet.  

- Sjalusi I Iran er det lov å både ha midlertidige og permanente ekteskap, og det er ikke uvanlig for menn å ha flere koner.  

Shahla var den «midlertidige» kona, eller elskerinnen, til fotballstjernen Nasser Mohammad-Khani, og skal angivelig ha tatt liv av den permanente kona, Laleh, på grunn av sjalusi.  

Hun ble arrestert, men nektet å snakke i over ett år.  

Ektemannen selv var mistenkt for å ha hjulpet til med drapet, og ble fengslet i noen måneder, for så å bli løslatt fordi Shahla angivelig tilstod drapet.  

I 2005 ble det laget en film om Shahlas sak, kalt «Red Card» (Rødt kort). Denne filmen har tidligere blitt vist på NRK. Den ble bannlyst i Iran.  

Også Amnesty International har engasjert seg: de har lenge henvendt seg til iranske myndigheter for å forsøke og stanse henrettelsen av kvinnen.