FÅR REISE TILBAKE: Elleve år gamle Shaimaa og hennes familie har fått oppholdstillatelse i Norge og kan dermed reise fra krigen i hjemlandet Jemen. Foto: Privat
FÅR REISE TILBAKE: Elleve år gamle Shaimaa og hennes familie har fått oppholdstillatelse i Norge og kan dermed reise fra krigen i hjemlandet Jemen. Foto: PrivatVis mer

Shaimaa (11) får reise tilbake til Norge. Forlater krigen i hjemlandet Jemen

Reiser tilbake sammen med familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB / Dagbladet): Elleve år gamle Shaimaa og hennes familie har fått oppholdstillatelse i Norge og kan dermed reise fra krigen i hjemlandet Jemen.

 - Jeg har snakket med (moren) Afrah, og hun sa bare «Takk og pris, takk og pris», sier Naciye Öztürk, leder for støttegruppen til familien, til Bergens Tidende.

Shaimaa har ennå ikke fått beskjeden fordi det er sent på kvelden i Jemen.Sammen med to søsken og sin høygravide mor ble Shaimaa Yusuf uttransportert til Jemen i november i fjor - etter sju år i Norge.

Hensynet til barnet Fredag kom nyheten om at Utlendingsnemnda (UNE) har fattet et nytt vedtak i saken, og dermed får Shaimaa og resten av hennes familie oppholdstillatelse i Norge.

- Nemnda har anerkjent av barnas behov og tilknytning til Norge går foran andre hensyn, sier advokatfullmektig Vera Vikki, som har representert familien fra Jemen.
 
- Tårene renner Öztürk fikk beskjed om vedtaket via advokaten rundt kl. 21.

- Jeg må si at tårene renner nå. Gleden kan ikke beskrives. Det er lenge siden jeg har vært så lykkelig. Afrah vil takke hele Norge for støtten familien har fått, sier Öztürk.

Hun forteller at det foreløpig er snakk om ett års oppholdstillatelse.

- Men jeg er sikker på at det vil ordne seg etter den tid, sier Öztürk.

- Utrolig bra! Facebook-gruppa Støtteaksjonen for Shaimaa skriver dette på sin Facebook-side:

«Dette er en virkelig gledens dag for Shaimaa og familien! Vedtaket kom nå i kveld. Nå får vi de endelig hjem til Norge igjen! Vi takker alle dere som har vært med og støttet denne saken. Dette er bare utrolig bra!»

IS-angrep I sju av sine elleve leveår har Shaimaa bodd i Norge, men livet ble snudd på hodet da politiet troppet opp på skolen for å sende familien ut av landet.

I midten av mars i år ble over 140 mennesker drept da Den islamske stat (IS) angrep to moskeer i hovedstaden Sana, hvor Shaimaa og familien bor. 

Utransportert i fjor Shaimaa Isam Mohammad Yusuf (11), hennes to lillebrødre og den gravide moren Afran ble i november i fjor uttransportert fra Lillesand til Jemen, et land som er på randen av borgerkrig.

Ingen av familiens støttespillere hørte fra henne etter at området familien bor i ble bombet. En venn av familien dro så inn til området, og så at familiens hus var helt ødelagt, mest sannsynlig av bomber.

- Han fortalte at det ikke var døde mennesker i huset, men kunne ikke fastslå når nabolaget var bombet. Alle som bodde der hadde flyktet da han kom til bydelen, sier Naciye Øzturk i støttegruppa til Shaimaa til Bergens Tidende.