FRIGITT: Den israelske fangen Gilad Shalit er etter fem år løslatt fra palestinsk fangenskap. Ifølge en egyptisk tjenestemann skal han befinne seg i Egypt. Foto: REUTERS/Handout/Files
FRIGITT: Den israelske fangen Gilad Shalit er etter fem år løslatt fra palestinsk fangenskap. Ifølge en egyptisk tjenestemann skal han befinne seg i Egypt. Foto: REUTERS/Handout/FilesVis mer

Shalit skal allerede være i Egypt

Egyptisk tjenestemann hevder Shalit ubemerket ble fraktet med bil fra Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske soldaten Gilad Shalit skal allerede befinne seg i Egypt etter at Hamas og Israel har forhandlet fram løslatelsen hans.

Det er en høytstående egyptisk tjenestemann i grensebyen Al-Arish, som ønsker å være anonym, som opplyser det til nyhetsbyrået DPA.

Ubemerket Han sier at egypterne tirsdag kveld sendte en bil med sotete vinduer over grensa til Gazastripen, og at den kort etter kom tilbake til Egypt med Shalit, som deretter skal ha blitt fraktet til Kairo.

Overføringen av Shalit skal ha gått nærmest ubemerket for seg fordi nesten alle satt klistret til TV-skjermen for å følge sluttspillet i den egyptiske fotballigaen da bilen kjørte over grensa.

Benekter Både sikkerhetskilder i Kairo og en talsmann for Hamas benekter imidlertid at Shalit er fraktet til Egypt.

Hamas og Israel opplyste tirsdag at de var enige å bytte Shalit, som har vært fange hos Hamas i fem år, mot vel 1.000 palestinske fanger.

Slipper ikke ut to ledere Den israelske regjeringen vedtok natt til idag formelt avtalen om fangeutveksling med palestinerne, men de to fengslede lederne Marwan Barghouti og Ahmed Sa'adat blir ikke løslatt. Over 5.200 palestinere er i dag fengslet «av sikkerhetsgrunner» i Israel, og mange av dem holdes i såkalt administrativ forvaring uten lov og dom, viser en oversikt fra den israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem. Blant fangene er militante palestinere som skal ha deltatt i væpnede aksjoner mot israelske styrker og mål, men også politiske medlemmer av radikale grupper som Hamas. Løslater over 1.000 Israelske myndigheter har gått med på å løslate 1.027 av fangene i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit, som ble tatt til fange på grensa til Gazastripen i juni 2006. Shalit ble tatt til fange under et palestinsk angrep mot en israelsk militærpost sør på Gazastripen, der to andre israelske soldater ble drept og en tredje såret. Paraplygruppen Popular Resistance Committees (PRC) tok ansvaret for operasjonen, men overlot senere Shalit til Hamas. Israel og Hamas har forhandlet om fangeutveksling i årevis, og onsdag bekreftet både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Hamas-leder Khaled Meshaal at en avtale var inngått. Om få dager Den israelske regjeringen vedtok formelt avtalen natt til onsdag med 27 mot 3 stemmer, og Netanyahu lovet Shalits foreldre at den nå 25 år gamle korporalen snart vil være hjemme. - Han vil komme hjem i løpet av de neste dagene, sa Netanyahu. I Gaza by brøt jubelen ut da nyheten om fangeutvekslingen ble kjent. 450 mannlige palestinske fanger og 27 kvinner vil bli løslatt i løpet av én uke, blant dem 315 som soner lange fengselsstraffer eller livstidsdommer. Ytterligere 550 fanger skal i henhold til avtalen løslates i løpet av de neste to månedene, opplyste Meshaal sent tirsdag kveld. Ikke Barghouti Meldinger om at Fatah-lederen Marwan Barghouti og PFLP-lederen Ahmed Sa'adat står på listen over dem som skal løslates, blir imidlertid avvist fra israelsk side. - De vil ikke bli løslatt, slo lederen for den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet, Yoram Cohen fast natt til onsdag. Sa'adat soner en dom på 30 år etter å ha blitt funnet skyldig av en israelsk domstol i å lede «en ulovlig terroristorganisasjon». De siste fire årene har han sittet i isolat, noe som i september fikk 200 medfanger til å gå til sultestreik. Barghouti var tidligere generalsekretær for Fatah på Vestbredden, og spilte en sentral rolle under den andre intifadaen. Han ble tatt til fange av israelske styrker i 2002 og soner nå fem livstidsdommer for medvirkning til drap på israelere i de okkuperte områdene. Den karismatiske 52-åringen nyter stor popularitet blant palestinerne og er av mange trukket fram som en mulig arvtaker etter president Mahmoud Abbas. Han har også spilt en sentral rolle i forhandlingene mellom Fatah og Hamas bak fengselsmurene. NTB