Sharif avblåser protestmarsj i Pakistan

Etter at høyesterettsdommere ble gjeninnsatt.

AVLYSER PROTESTER: Opposisjonsleder Nawaz Sharif stanser en planlagt protest etter at statsminister Gilani bestemte seg for å gjeninnsette flere høyesterettsdommere. Foto: REUTERS/SCANPIX
AVLYSER PROTESTER: Opposisjonsleder Nawaz Sharif stanser en planlagt protest etter at statsminister Gilani bestemte seg for å gjeninnsette flere høyesterettsdommere. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den pakistanske opposisjonslederen Nawaz Sharif stanser protestmarsjen til Islamabad. Årsaken er at regjeringen mandag gikk med på å gjeninnsette høyesterettssjef Iftikar Chaudry.

Tidligere høyesterettsjustitiarius Chaudry ble i likhet med flere av sine dommerkolleger avsatt av daværende president Pervez Musharraf i 2007. President Ali Asif Zardari lovet i valgkampen å gjeninnsette Chaudry, men har nølt med å oppfylle løftet etter at han kom til makten.

Etter voldsomme demonstrasjoner søndag, bøyde regjeringen av og kunngjorde at Chaudry vil bli gjeninnsatt.

— Jeg kunngjør at alle de avsatte dommerne vil få embetene sine tilbake, inkludert Iftikar Chaudry. Det er et løfte fra Pakistans president og meg selv, sa statsminister Yousaf Raza Gilani, som la til at den offisielle datoen for gjeninnsettelsen blir 21. mars. Chaudrys kolleger får også stillingene sine tilbake.

— Gledelige nyheter Regjeringens innrømmelser fikk opposisjonsleder Nawaz Sharif til å avslutte protestmarsjen han la ut på søndag da han trosset husarresten myndighetene har pålagt ham og satte kursen mot Islamabad.

— Vi avblåser herved den lange marsjen. Landet fikk gledelige nyheter i dag. Vi har sagt at vi ville gjeninnsette dommerne og en uavhengig dommerstand, og med Guds hjelp har vi klart det, sa Sharif fra bilen han har kjørt i retning Islamabad.

Spår revolusjon Den tidligere statsministeren påpekte at avgjørelsen om å avblåse marsjen ble tatt i samråd med advokater og ledere av allierte partier. Bilen har vært omringet av tusener av tilhengere på veien mot Islamabad, som blant annet har overøst den med roseblader.

— Snart skal vi spille vår rolle i kampen for å etablere virkelig demokrati i dette landet. Utviklingen vil føre til en revolusjon i Pakistan, la Sharif til.

Opptøyer i Lahore Store politistyrker tok i morgentimene i bruk tåregass og køller mot steinkastende demonstranter i Lahore. Ifølge øyenvitner ble flere titalls personer såret.

Flere hundre demonstranter skal være pågrepet de siste dagene, blant dem lederen for juristenes aksjon, Aitzaz Ahsan.

Lørdag forsøkte regjeringen å rekke ut en hånd til opposisjonen ved å love en ny gjennomgang av avgjørelsen om å utestenge Nawaz Sharif og broren Shahbaz fra politiske verv.

(NTB)

 

TAR DOMMERNE TILBAKE: Pakistans statsminister Yousaf Raza Gilani gjeninnsetter høyesterettsdommere som ble avsatt av tidligere president Pervez Musharraf. Foto: REUTERS/SCANPIX
TAR DOMMERNE TILBAKE: Pakistans statsminister Yousaf Raza Gilani gjeninnsetter høyesterettsdommere som ble avsatt av tidligere president Pervez Musharraf. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Iftikar Chaudry

* 60 år gammel, sønn av en politimann.
* Ble høyesterettsdommer i 2000, og den yngste høyesterettsjustitiarius noensinne i 2005.
* Gjorde seg bemerket med sin uavhengige linje, og gjorde seg upopulær hos etterretning og daværende statsminister Shaukat Aziz.
* Ble et symbol for motstanden mot tidligere president Pervez Musharraf da han nektet å gi etter for presset fra presidenten om å gå av.
* Avsatt av Musharraf i mars 2007.
* Gjeninnsatt av president Ali Asif Zardari 16. mars. Får offisielt tilbake stillingen 21. mars.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer