Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sharon: - Arafat står i veien for fred i Midtøsten

- Yasser Arafat er en hindring for fred i Midtøsten, sa Israels statsminister Ariel Sharon da han møtte president George W. Bush i Det hvite hus torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush-administrasjonen presser fortsatt palestinernes leder Yasser Arafat til å ta et oppgjør med terrorismen. - Jeg har sendt klar beskjed til Arafat om at han må gjøre mer for å bekjempe terrorisme, klarere kan jeg ikke uttrykke det, sa en smilende Bush til pressen.

Men verken Bush eller hans nærmeste rådgivere kommer med nye antydninger om å bryte all forbindelse med ham. Bush-administrasjonen er innstilt på å bidra positivt til å bedre forholdene for det palestinske folk.

Arafat i husarrest

Men det er et grelt bakteppe for Sharons samtaler i Washington, etter at en palestiner onsdag kveld drepte tre israelere i en jødisk bosetting på Vestbredden. Israelske kampfly var raskt på vingene og bombet en palestinsk bygning ved Nablus. 11 palestinere ble såret.

Det er ikke ventet at Bush vil komme med drastiske utspill mot Arafat under Sharons besøk. President Bush vil at hans utenriksminister Colin Powell skal ha mulighet til å innlede en dialog med andre personer i den palestinske ledelsen.

Krass Powell

Israelske politikere er også i Washington for å påvirke sentrale aktører innen Bush-administrasjonen til å bryte med Arafat. Forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer, som også er leder for det israelske arbeiderparti, er blant dem som ivrer for brudd med Arafat.

Powell blir oppfattet som den fremste representant for den moderate fløy innen Bush-administrasjonen. Men også Powell er lei av å vente på at Arafat skal gå mer aktivt til verks for å få bukt med terroristene.

Så sent som tirsdag kom Powell med en klar oppfordring til Arafat om en gang for alle å velge mellom fred og terrorisme. Men Powell ser mer nyansert på problemet og kom samtidig med en innstendig bønn til israelerne om å lempe på den økonomiske blokaden av palestinske områder.

- Dette er også et problem som Bush er opptatt av, og han vil understreke overfor Sharon at det må gjøres noe straks for å lette på den fortvilte situasjonen for det palestinske folk, sier pressetalsmannen i Det hvite hus, Ari Fleischer.

Norske reaksjoner

- Denne amerikanske holdningen henger ikke i hop. På den ene siden oppfordrer USA Arafat til å slå hardere ned på terrorisme, samtidig som Bush ikke synes å ha noe imot at Israel nærmest holder Arafat som fange, sier Thorbjørn Jagland, leder for Stortingets utenrikskomité.

Utenrikskomiteen, som er på studietur i Washington, møtte tidligere torsdag senator George Mitchell, og komitémedlemmene lot seg tydelig imponere av den karismatiske senatoren og leder av den såkalte Mitchell-kommisjonen.

Mitchell understreket i samtalen med de norske parlamentarikerne at det økonomiske aspekt blir for lite vektlagt når konflikten mellom Israel og palestinerne kommer opp.

Både amerikanske myndigheter og uavhengige eksperter mener den såkalte 7-dagerssklausulen som statsminister Sharon tviholder på, har spilt fallitt. Sharon krever at det ikke skal foregå noen form for terroraksjoner i 7 dager, før israelerne kan tenke seg å møte ved forhandlingsbordet.

(NTB)

BESKJED TIL ARAFAT: - Arafat må gjøre mer for å bekjempe terrorisme. Dette var budskapet fra George W. Bush til pressen etter møtet med Israels statsminister Ariel Sharon torsdag.
«HINDRING FOR FRED»: - Yasser Arafat er en hindring for fred i Midtøsten, sa Israels statsminister Ariel Sharon.
Hele Norges coronakart