Sharon anklager Arafat etter bombeangrepet

Israels nyvalgte statsminister, Ariel Sharon, anklaget i dag Yasir Arafats styrker for å ha stått bak bombeangrepet i den israelske badebyen Netanya. Fire mennesker ble drept og minst 66 skadd da en selvmordsbomber slo til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag er arbeidsdag i Israel. Midt i det travle morgenrushet kom en ung palestiner gående med en bag i den israelske badebyen Netanya. I bagen hadde han en bombe som gikk av.

Nå anklager påtråppende statsminister Ariel Sharon palestinerens leder for å ha deltatt i bombeangrepet.

- Noen av Arafats mest betrodde styrker deltar i disse angrepene. Det er meget alvorlig i våre øyne, sa Ariel Sharon til en journalist like etter at bombeangrepet ble kjent søndag morgen.

Sharon truer med hevn

Sharon forsøkte ikke å skjule at han vil hevne angrepet.

- Regjeringen, som jeg håper snart skal bli dannet, skal nok finne et passende svar som vil gi israelerne deres sikkerhet tilbake, sa Sharon, skriver den danske avisen Jyllands-Posten.

Søndag er arbeidsdag i Israel, og det var et mylder av folk utenfor busstasjonen der bomben gikk av. Hamas lover å trappe opp volden når Ariel Sharon blir statsminister i Israel. I dag ble fire drept og 66 skadd av en selvmordsbomber i kystbyen Netanya.

Hamas lover mer vold

Selvmordsangriperen skal ifølge israelsk politi ha utløst en bombe i nærheten av en bensinstasjon i sentrum av kystbyen Netanya, nord for den israelske hovedstaden Tel Aviv. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for aksjonen, men angrepet kommer dagen etter at den religiøse palestinske motstandsbevegelsen Hamas truet med nye selvmordsaksjoner.

Hamas kunngjorde lørdag at de er klare til å gå til selvmordsaksjoner, etter at israelske myndigheter varslet hardere militære reaksjoner mot det palestinske opprøret. Kunngjøringen kom bare timer etter at den israelske forsvarssjefen, Shaul Mofaz, sa at Israel vil intensivere kampen mot det palestinske opprøret.

I tillegg meldte Hamas at ti selvmordsaktivister fra organisasjonens militære ving, Izzedin al-Quassam, er klare til angrep når høyreleder Ariel Sharon blir statsminister. Han ventes å bli innsatt tidlig denne uken.

Sverger hevn

Rasende israelere angrep og såret en palestiner som befant seg i Netanya søndag. Angrepet var skulle være en hevneaksjon mot selvmordsbombingen i byen tidligere på dagen. Politiet etterforsker saken, etter at mannen ble innlagt på sykehus og måtte opereres for alvorlige hodeskader.

Selv mener Sharon at Yasser Arafats egne styrker deltar i de dødelige bombeangrepene som rammer Israel.

- Noen av Arafats mest tillitserklærte styrker deltar i disse angrepene. Dette er svært alvorlig i våre øyne, sa Sharon søndag.

Vil gjenopprette tryggheten

Den kommende statsministeren sier imidlertid at han vil finne metoder som kan gjenopprette tryggheten i Israel.

- Dette grusomme angrepet illustrerer behovet for at vi er samlet og enhetlige. Vi har en urolig periode i møte. Det styrker behovet for en nasjonal samlingsregjering, sa Sharon, ifølge en talsmann.

Sharon understreket selv senere på dagen at han vil finne metoder som garanterer sikkerheten til Israels borgere. Søndagens selvmordsangrep var det fjerde siden Sharon ble valgt til statsminister 6. februar.

- I det siste har vi vært vitne til et økende antall angrep. Men vi må vise utholdenhet. En annen type oppførsel vil tjene terroristene, og kanskje til og med oppmuntre dem, sa avtroppende statsminister Ehud Barak søndag.

Sverger å ta de ansvarlige

Viseforsvarsminister Ephraim Sneh sverget søndag at Israel vil ta de som er ansvarlige for selvmordsangrepene, samtidig som han la skylden på de palestinske selvstyremyndighetene.

- Vi vet hvem som er ansvarlige for denne typen terroraktivitet. De palestinske myndighetene er ansvarlige, fordi de har løslatt terrorister, sa Sneh.

Arafats selvstyremyndigheter løslot flere medlemmer til organisasjonene Hamas og Hellig Krig fra palestinske fengsel i starten på det fem måneder lange palestinske opprøret, hvor til sammen 430 personer er drept, de aller fleste av dem palestinere.

Bitre erfaringer

«Hevn, hevn! «, ropte de rundt 6.000 personene som samlet seg til begravelse i byen Nablus, for to av de tre palestinerne som ble drept av israelske soldater under sammenstøt på Vestbredden lørdag. Menneskemengden gjorde også krav på at det palestinske opprøret fortsetter, mens en modell av en israelsk buss ble brent.

- Aksjonen i Netanya viser at vi kan hevne israelerne. I dag har vi gravlagt enda to palestinere drept av den israelske hæren og israelske nybyggere. Hva forventer dere, spør den 35 år gamle Salah Abu Noor.

Palestinsk politi sier at den 20 år gamle Salah Audi ble skutt av israelske soldater lørdag. Vitner fra nærområdet skal ha sett soldatene ta seg inn i landsbyen Hawarreh og skutt en gruppe gutter. Mens den israelske hæren sier han ble drept i et sammenstøt med steinkastere.

(NTB-AFP-Reuters)

SELVMORDSBOMBER: Israelsk politi fjerner den døde kroppen til den antatte selvmordsbomberen. Midt i rushtiden vandret den palestinske selvmordsbomberen inn foran busstasjonen i feriebyen Netanya ved middelhavskysten. Fire mennesker ble drept og 66 skadet.
<B>LOVER MED VOLD: Hamas-grunnlegger Sheikh Ahmed Yassin lover å trappe opp volden i Israel etter at Ariel Sharon tar over som statsminister i landet.