Sharon ber om våpenhvile

Israels statsminister Ariel Sharon oppfordret tirsdag til en øyeblikkelig stans i voldsbruken i Midtøsten. Men før partene kan nærme seg forhandlingsbordet, må alle palestinske anslag mot Israel opphøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sharons utspill kommer dagen etter at Mitchell-komiteen la fram sine anbefalinger.

På en pressekonferanse ba Ariel Sharon om en stans i voldsbruken i Midtøsten, men understreket at det ikke kom på tale med bare en israelsk våpenhvile. Og Israel vil ikke gå inn i fredssamtaler med palestinerne inntil volden opphører:

- Det aller første som må skje er at all terror tar slutt, presiserte han.

Sharon understreket at våpenhvilen måtte involvere alle parter i den åtte måneder lange konflikten, skriver CNN.

- Jeg gjentar nok en gang at dersom palestinerne godtar forslaget om en umiddelbar våpenhvile, vil vi øyeblikkelig stanse skytingen, sa Sharon.

Mitchell-rapporten

Ariel Sharons fredsforslag kom dagen etter at den internasjonale og uavhengige Mitchell-komiteen la fram sine anbefalinger. Rapporten som panelet har utarbeidet understreker at begge parter må erklære umiddelbar våpenhvile, og så bygge opp gjensidig tillit slik at partene kan komme sammen til nye fredssamtaler.

FNs norske spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, sier ifølge CNN at han mener en våpenstillstand mellom partene er mulig som følge av konvergensen som synes å ta form rundt Mitchell-rapporten. Men Rød-Larsen advarer mot misforholdet mellom diplomatiske initiativ og hva som skjer på bakkenivå.

  • Palestinske kilder hevder at israelske tanks ved fem anledninger har gått inn i palestinsk-kontrollerte områder i Gaza på tirsdag.
VIL HA FRED: Ariel Sharon inviterer til fredsavtale i Midt-Østen - om de palestinske anslagene opphører.
KRIGSHERJET: De palestisnke selvstyre-områdene er tydelig preget av uroen i regionen.