Sharon ber USA lette presset

Den israelske offensiven på Vestbredden fortsetter, selv om USAs utenriksminister Colin Powell torsdag er ventet til Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel ble onsdag rammet av det første selvmordsangrepet på over en uke. Åtte sivile ble drept da en buss ble sprengt i lufta nær Haifa. Det israelske sikkerhetskabinettet kunngjorde etterpå at offensiven på Vestbredden vil fortsette.

Talsmann for Det hvite hus Ari Fleischer sa i en kommentar at selvmordsangrepet gjør det enda mer påkrevet at Israel trekker seg tilbake og at palestinerne stanser volden. Uansett får Powell en nesten umulig jobb når han skal overtale partene til å inngå en våpenhvile.

Powell sa i Madrid onsdag at det er viktig for ham å møte palestinernes leder Yasser Arafat. -Han er det palestinske folkets leder, sa Powell.

Raskest mulig

Israels statsminister Ariel Sharon ba pent om at USA måtte lette presset på Israel, og sa at offensiven på Vestbredden vil bli avsluttet så raskt som mulig.

- Det kan ikke bli fred så lenge det finnes terror. Jeg håper vår gode venn USA forstår at vi slåss for vår eksistens. Vi må fullføre jobben, sa Sharon.

Den ytterliggående palestinske organisasjonen Hamas sa at den sto bak selvmordsangrepet i Haifa. Eksplosjonen i skjedde i morgenrushet. Det var det første attentatet av denne typen på ni dager, etter at den israelske hæren iverksatte offensiven på Vestbredden som skal ha krevd mange palestinske liv.

Vitner forteller at eksplosjonen løftet bussen opp i luften og spredte kroppsdeler og rester av bussen så mye som 250 meter unna.

- De palestinske myndighetene har en uslokkelig tørst etter terror, sa David Baker, en rådgiver ved statsminister Sharons kontor, og plasserte ansvaret hos Yasser Arafat.

En av de palestinske lederne, Nabil Shaath, sa at bare en rettferdig fred vil gjøre slutt på selvmordsangrepene.

Krever tilbaketrekning

USA, EU, Russland og FN krevde onsdag i fellesskap at Israel øyeblikkelig stanser sine militære operasjoner på Vestbredden og trekker styrkene tilbake. De krever også at palestinernes leder Yasser Arafat gjør det som står i hans makt for å stoppe angrepene på israelske sivile.

Kravene fra stormaktene og FN kom i en felles uttalelse etter et møte mellom USAs utenriksminister Colin Powell, FNs generalsekretær Kofi Annan, Spanias statsminister Jose Maria Aznar som representerte EU og Russlands utenriksminister Igor Ivanov.

EU-parlamentet ba onsdag EU-landene og EU-kommisjonen om å si opp samarbeidsavtalen med Israel, som ble inngått i 2000. Avtalen gir Israel svært gunstige handelsvilkår med EU, landets viktigste handelspartner.

Uttalelsen fra de folkevalgte EU-parlamentarikerne er kun rådgivende. EUs utenriksministere skal møtes i Brussel mandag for blant annet å diskutere handelsavtalen med Israel.

Jenin falt

Uttalelsen kom etter at den israelske hæren tirsdag fikk full kontroll med den palestinske flyktningleiren i byen Jenin. Palestinske talsmenn vedgikk at kampene var over.

- Slaget er over. Det er et stor antall martyrer. Mange er arrestert. Israelerne har fullstendig kontroll og kampene er over, sa en talsmann for Hamas.

Det har vært harde kamper mellom væpnede palestinere og israelske styrker i Jenin. Palestinske kilder har fremsatt påstander om israelske massakrer, og Israel på sin side har hatt betydelige tap. 13 israelske soldater ble drept i kamper tirsdag.

Det finnes foreløpig ingen uavhengige rapporter om omfanget av kampene, fordi journalister og hjelpearbeidere er blitt nektet adgang til leiren. Men palestinske ledere sa allerede lørdag at hundrevis av mennesker var blitt drept.

Gjenåpner fangeleir

Israel har tatt hundrevis av fanger under aksjonene på Vestbredden og planlegger å gjenåpne en interneringsleir i Negev-ørkenen for oppbevaring av palestinere.

Israelske sikkerhetstjenester holdt flere tusen palestinere arrestert i den såkalte Ansar-3-leiren i Kseiot-området i Negev-ørkenen på grensen til Gaza-stripen og Egypt under den første palestinske oppstanden fra 1987 til 1993.

Nå forberedes en gjenåpning av leiren som besto av hundrevis av telt omringet av flere piggtrådgjerder. Israel sier offisielt at 1.200 palestinere er tatt til fange på Vestbredden de siste to ukene. Innsatte i leiren klaget over utbredt mishandling og meget vanskelige forhold forrige gang leiren var i bruk.

(NTB)