- Sharon er en fredens mann

NEW YORK (Dagbladet): - Presidenten mener at Ariel Sharon er en fredens mann, sa George W. Bushs pressetalsmann i går, like før utenriksminister Colin Powell landet i Israel. Powell møter Sharon i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Colin Powell og pressetalsmann Ari Fleischer uttalte seg i går positivt om den israelske tilbaketrekningen fra et tjuetall mindre landsbyer på Vestbredden. Det var ikke noe igjen av den tidligere kritikken mot at Israel ikke gjennomfører en øyeblikkelig tilbaketrekning på bred front, slik president Bush ba om for ei uke siden.

Da utenriksminister Colin Powell uttalte seg i Amman etter samtaler med Jordans kong Abdullah, brukte han heller ikke uttrykket «umiddelbar tilbaketrekning».

- I min samtale med Sharon pekte han på de tilbaketrekningene som er foretatt. Selv om de kanskje ikke skjer så raskt, ser jeg fram til å ha en lang samtale med statsministeren om blant annet dette, sa Powell før han fløy til Tel Aviv.

I et eksklusivt intervju med CNN sa kong Abdullah i går at samtalene med Powell blant annet handlet om en trinnvis plan for å få slutt på volden i området, som deretter kan føre over til politiske forhandlinger.

Hemmelig plan?

- Hvis jeg har ting med meg i lomma, vil jeg ta det opp direkte i samtalen med statsminister Ariel Sharon, sa Powell da han ble spurt om han brakte med seg nye ideer.

- Rota til problemet ligger i at ei 16 år gammel jente sprenger seg selv. Israel ser på dette som et sikkerhetsproblem. Det er ikke et sikkerhetsproblem, men et politisk spørsmål: 35 år med okkupasjon, sa kong Abdullah.

CNNs Christiane Amanpour spurte kongen om han tar avstand fra selvmordsbombere.

- Jeg og andre arabiske ledere har tatt avstand for ekstremistisk vold mot israelske sivile, men desperate mennesker gjør desperate ting, var svaret.

Politisk prosess

- Det gjelder ikke bare å få en slutt på volden og framrykkingen, og heller ikke bare å få en våpenhvile, men også å gjøre betydelige framskritt i den politiske prosessen. Det ligger en politisk prosess i Mitchell-rapporten som vi må arbeide med og utvide, sa utenriksminister Powell i Amman.