- Sharon er til skade for verdens jøder

Den israelske regjeringen tar ikke nok hensyn til hvilke negative konsekvenser politikken de fører får for verdens jøder, konkluderer en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 600 sider lange rapporten er utarbeidet av Jewish People Policy Planning Institute (JPPPI), som ledes av USAs tidligere midtøstenutsending Dennis Ross.

Instituttet oppfordrer Ariel Sharons regjering til å ta større hensyn til det store flertall av jøder som ikke lever i Israel, og tar til orde for opprettelsen av et nytt organ som skal representere alle verdens jøder, skriver Jerusalem Post.

Verken Jewish Agency eller World Jewish Congress representerer verdens jøder på en fullgod måte, og mange jødiske ledere er samtidig frustrerte over sin egen begrensede innflytelse på israelsk politikk - en politikk som ofte får direkte konsekvenser for jøder verden over, konkluderer rapporten.

Samler og splitter

Israel både samler og splitter jødene, og høster med sin politikk alt fra stolthet og solidaritet til kritikk, heter det videre.

Rapporten peker også på at stadig flere jøder inngår ekteskap med ikke-jøder, og lar barna vokse opp utenfor jødedommen.

- Det å være jøde har i økende grad blitt et spørsmål om valg, snarere enn om fødsel. Svekkelsen av de tradisjonelle familie-enhetene, og et økende antall skilsmisser og aleneforeldre, har svekket folks ønske om å involvere seg i et jødisk fellesskap som ofte er familieorientert, mener JPPPI.

Stadig færre jøder

Instituttet viser til at antallet jøder faller i verden, og oppfordrer israelske myndigheter til å sette fart på arbeidet med å få flere til å konvertere til jødedommen.

JPPPI er samtidig bekymret over den rådende oppfatning om at Israel ligger et stykke bak de rikeste landene i Vesten, der et stort antall jøder lever og gjør det godt. Dette påvirker mange jøders syn på immigrasjon, mener instituttet.

Dennis Ross var amerikansk midtøstenutsending i over ti år, under presidentene George Bush og Bill Clinton.

JPPPI ble dannet i 2002, beskriver seg selv som uavhengige og har sitt hovedsete i Jerusalem.

NTB