Sharon erkjenner sviende nederlag

Sharon beklager nederlaget i Likud-partiets avstemning om tilbaketrekking fra Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele 60 prosent av Likuds medlemmer sa nei til Sharons plan for tilbaketrekking fra Gaza, mens 40 prosent sa ja, ifølge israelsk radio. Flere israelske TV-stasjoner meldte på basis av valgdagsmålinger det samme.

TV-stasjonen Kanal 10 melder at 58 prosent stemte nei, mens 42 prosent sa ja. Kanal to sier at 56 prosent stemte nei og 44 ja, mens Kanal én melder at 62 prosent sa nei og 38 prosent ja, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sharon kommenterte søndagens sviende nederlag i en kort kunngjøring søndag kveld. I denne beklaget han utfallet, men lovet samtidig «å respektere» Likud-velgernes dom.

Sharon gjorde det videre klart at han fortsatt akter «å lede Israel» til tross for den manglende støtten i eget parti.

- Eneste mulighet

Israels visestatsminister Ehud Olmert kommenterte søndag kveld situasjonen med å si at ensidig tilbaketrekking fra Gazastripen fortsatt forble Israels eneste mulighet.

- Jeg snakket med statsministeren, og det er ingen tvil om at vi må fortsette å følge denne planens vei for å forandre realitetene på Gazastripen, sa Olmert til den israelske TV-stasjonen Kanal To.

- Vi kan ikke stoppe dette initiativet. I stedet bør vi finne en måte der vi kan fortsette langs denne veien og samtidig bevare Likuds enhet, tilføyde han.

På forhånd var det flere som mente at et nei-resultat kunne true regjeringens eksistens. Sharon gjorde søndag morgen et siste forsøk på å overbevise partimedlemmene:

- Denne avstemningen vil avgjøre om Israel går framover eller bakover på alle områder: sikkerhet, økonomi, utdanning, arbeid og forholdet til USA. Alle må tenke på sine barns framtid og stemme for planen min, sa han.

Første gang

Det var første gang en del av den israelske befolkning skulle ta stilling til en tilbaketrekning fra okkupert land. Og det er selve frontfiguren for den israelske bosettingspolitikken som risikerer å lide nederlag med et krav om at et 20-tall bosettinger i Gaza skal avvikles.

De 198 valglokalene stengte klokka 21 norsk tid, og de offisielle resultatene er først ventet tidlig mandag morgen.

Den palestinske selvstyremyndigheten mener hele avstemningen i Likud var ulovlig, og oppfordrer Sharon til å gjenoppta fredsforhandlingene.

- De har ingen rett til å overprøve underskrevne avtaler, sa den palestinske ministeren Saeb Erekat til nyhetsbyrået Reuters om Likud-medlemmene som stemte.

Makeskifte

De 193.000 Likud-medlemmene tok stilling til om Israel skal avvikle bosettingene og tvangsflytte 7.500 jøder som har etablert seg blant rundt 1,5 millioner palestinere i Gaza de siste tiårene.

Bosetterne har levd i små grønne og godt beskyttede oaser i det fattige territoriet og mener de har en gudegitt rett til å bosette seg hvor de ønsker i det hellige land.

Medlemmer av Sharons regjering, og ikke minst talsmenn for hæren, sier at det koster for mye å beskytte bosettingene, og Sharon mener framfor alt at det er nødvendig å gi avkall på interessene i Gaza for å kunne beholde langt mer attraktive bosettingsområder på den okkuperte Vestbredden.

- Alle som ønsker å beholde store bosettingsområder på Vestbredden under israelsk kontroll i all framtid, må støtte tilbaketrekningen fra Gaza, sa Sharon da han argumenterte for planen før avstemningen søndag.

Ikke bundet

Justisminister Yosef Lapid har i et brev til Sharon skrevet at regjeringen ikke er bundet av resultatet i avstemningen. Sharon har sagt at han vil akseptere resultatet, men at han også vil benytte de midler han har til rådighet for å drive planen igjennom.

Overfor sine velgere har Sharon sagt at et nei i avstemningen både vil velte regjeringen og ødelegge Likud-partiet. Men Sharons rådgivere har nylig sagt at selv om søndagens avstemning skulle ende med et nei, vil Sharon like fullt presentere planen for regjeringen, og muligens også gå til en landsomfattende folkeavstemning for å få planen igjennom.

Tilbaketrekningsplanen omfatter også fire små, isolerte bosettinger på Vestbredden.

Vestbredden neste

Tilbaketrekningen fra Gaza er bare en del av Sharons mer omfattende delingsplan som går ut på å etablere fysiske skiller mellom den israelske og den palestinske befolkningen.

Sharons neste skritt blir å innlemme store deler av den palestinske Vestbredden i Israel, sier palestinske talsmenn.

Folkeavstemningen blir holdt etter at president George W. Bush godkjente Sharons ensidige delingsplan, til tross for at den er i strid med både FN-vedtak og ulike internasjonale fredsplaner for Midtøsten.

Antall jødiske bosettere på Vestbredden er blitt fordoblet til en kvart million mennesker siden Oslo-avtalen ble undertegnet for over ti år siden, og avisen Haaretz skriver at Sharon ønsker å innlemme seks av de største bosettingsområdene i Israel.

NTB

<B>NEDERLAG:</B> Partiflertallet mente Israel skal beholde bosettingene og avviste Sharons plan med stort flertall.