Sharon foran skjema

Motstanderne trodde jøder ville drepe jøder for å hindre full palestinsk kontroll over Gaza. Men planen synes å fungere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er også støtten til statsminister Ariel Sharons økende.

16 jødiske bosettinger er den siste uka forvandlet til spøkelsesbyer. Fem står igjen, men allerede nå er det klart at tvangsevakueringen av jødiske bosettere har gått bedre enn de fleste fryktet. De mest alvorlige sammenstøtene kom da soldater ble møtt med syre, sand og olje da de stormet taket på synagogen i Kfar Darom.

Men bosetterne bor i et samfunn der de fleste voksne bærer våpen, og Sharons marerittscenario var at en bosetter skulle åpne ild mot soldatene. -  Det som er klart, er at dette har gått over all forventning for Sharon. Det har gått fortere enn planlagt, og ingen er drept, sier forsker Hilde Henriksen Waage ved Fredsforskningsinstituttet.

Fem igjen

Etter at sabbaten tok slutt ved solnedgang i går, stålsatte soldatene seg for å tømme de fem gjenværende bosettingene på Gaza. 1000 bosettere og hundrevis av ulovlige infiltratører har lovet hard motstand, men den israelske hæren tror samtlige av de rundt 9000 bosettere i Gaza vil være ute i morgen eller tirsdag. Deretter står to bosettinger på Vestbredden for tur. Tilbaketrekningen, som etter planen skulle ta seks uker, ser nå ut til å bli gjennomført på litt over ei uke.

Det vil ta flere uker før bygningene er jevnet med jorda og palestinerne kan ta over.

Politisk seier

Et flertall av israelerne støtter tilbaketrekning, men støtten falt de siste dagene før tilbaketrekningen. 200 000 demonstranter tok også til gatene i hovedstaden Tel Aviv.

 SISTE KAMP:  Bosettere kjemper forgjeves med politiet i Kfar Darom torsdag. Bildet er tatt av israelske soldater.
SISTE KAMP: Bosettere kjemper forgjeves med politiet i Kfar Darom torsdag. Bildet er tatt av israelske soldater. Vis mer

Nå viser imidlertid en fersk meningsmåling, utført for avisa Yediouth Ahronoth, at støtten faktisk har økt etter at planene ble satt i verk.

59 prosent av alle israelere støtter nå tilbaketrekningen. 61 prosent mener Sharon har utøvd godt lederskap i tilbaketrekningen.

Den vellykkede tilbaketrekningen er også viktig for Sharon i den politiske kampen mot hans bitre rival Benjamin Netanyahu, som trakk seg i protest som finansminister i forrige uke. Analytikere mener han trakk seg for å posisjonere seg foran nyvalget som må holdes innen ett år.

Rivalen forregnet seg

-  Netanyahu kalkulerte med at han hadde bred støtte i sin motstand mot tilbaketrekningen. Den støtten ville bli sterkere dersom det gikk dårlig. Jeg tror nå Netanyahu har forregnet seg og at realpolitikken til Sharon har seiret. Sharon gjør ikke dette fordi han er forvandlet til en fredsdue, men fordi han skjønte at han måtte gjøre noe for å trygge den langt viktigere Vestbredden. Vi må ikke glemme at det var 8000 bosettere på Gaza. Det er 220 000 på Vestbredden og 200 000 i Øst-Jerusalem, sier Henriksen Waage.

FLAGGER UT: En jødisk bosetter klamrer seg til flagget sitt, men blir båret bort av politiet.
FLAGGER INN: Palestineret jubler over at jødene skal bort. Nå venter de på at de kan ta over i Gush Katif.
FÅR STØTTE: Statsminister Ariel Sharon.