Sharon fritar seg fra løfte om ikke å skade Arafat

Ariel Sharon sier han er er fritatt fra forpliktelsen han ga George W. Bush om ikke å skade palestinernes president Yasser Arafat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse til den israelske Channel 2 henviser den israelske regjeringssjefen til et løfte som ble gitt under et møte med den amerikanske presidenten for flere år siden.

- Under vårt første møte for omkring tre år siden sa jeg at jeg aksepterte hans anmodning om ikke å skade Arafat fysisk, sier Sharon.

- Men jeg er fritatt fra denne forpliktelsen. Jeg fritar meg selv fra denne forpliktelsen angående Arafat, sier Ariel Sharon.

Det amerikanske utenriksdepartementet fastholder at USA fortsatt motsetter seg et drap på Yasser Arafat.

- Ingenting har endret den amerikanske holdningen, og jeg kommer til å se på uttalelsen for å finne ut hva vi har å si, sier utenriksdepartementets talsmann Richard Boucher.

Frykter økt spenning

Israel har i løpet av de to siste månedene drept Hamas-lederne sjeik Ahmed Yassin og Abdelaziz al-Rantissi, og USA har ikke fordømt disse utenomrettslige drapene.

I sine kommentarer til Channel 2 ga ikke Sharon noen indikasjoner som skulle tyde på at en aksjon rettet mot Arafat er nær forestående.

Den israelske statsministerens uttalelser vil øke spenningen i regionen, mener Nabil Abu Rdainah, en av Arafats rådgivere. Han avviser Sharons kommentarer, og forlanger en klargjøring fra president Bush omkring det han kaller en farlig uttalelse.

Likud-avstemning

Sharons knallharde uttalelser kan bli godt mottatt av hans parti Likud, som 2. mai skal stemme over regjeringssjefens plan om en ensidig, israelsk tilbaketrekking fra Gazastripen.

- Jeg vil ikke engang forsøke å tenke på hva som kan skje dersom planen ikke blir godkjent. Jeg vil tolke noe slikt som en seier for Arafat og Hamas. Det vil kunne skade vårt forhold til USA, sier Ariel Sharon, ifølge den israelske avisen Haaretz' internettutgave.

NESTE? De to siste månedene har Israel drept både Ahmed Yassin og Abdelaziz al-Rantissi. Kanskje blir Yasser Arafat nestemann.
FRITATT: Ariel Sharon anser seg som fritatt fra løftet han ga George W. Bush for tre år siden om ikke å skade Yasser Arafat.