Sharon gir Arafat skylden for angrep

Israels statsminister Ariel Sharon gir palestinernes leder Yasser Arafat skylden for Hamas-aksjonen som drepte fire israelske soldater i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Angrepet kom etter en relativt rolig periode og truer det pågående fredsarbeidet, noe som ble ytterligere klart med Sharons uttalelser.

- Terrorangrepet i dag var en fortsettelse av terrorangrep utført som følge av terrorstrategien Arafat tok initiativ til. Og operasjonen ble utført av elementer i terrorkoalisjonen Arafat opprettet, sa Sharon før begynnelsen av et møte i regjeringens sikkerhetskabinett.

Sharons uttalelser kom etter at president George W. Bush hadde kalt angrepet «foruroligende».

USAs utenriksminister Colin Powell har samtidig bedt Arafat redegjøre for skipslasten med våpen som ble beslaglagt i Rødehavet forrige uke, opplyste amerikansk UD onsdag.

Revidere politikk

Sharon sa også at den israelske regjeringen vil revidere holdningen til de palestinske myndighetene i løpet av noen dager.

- Vi betrakter palestinske selvstyremyndigheter som fullt ut ansvarlig for det som skjedde. Naturligvis vil regjeringen om noen dager måtte sette seg ned og diskutere hva som skal være dens politikk overfor palestinske myndigheter og hvilke skritt Israel vil måtte ta mot dem, tilføyde Sharon.

Den israelske hæren bekreftet at fire israelske soldater og to væpnede palestinere ble drept da Hamas-aktivister angrep militærposten ved den jødiske bosettingen Kerem Shalom på Gazastripen.

Hamas' væpnede gren Izz el-Deen al-Qassam tok på seg ansvaret for angrepet i en erklæring som ble sendt ut blant annet til nyhetsbyrået Reuters.

Palestinsk fordømmelse

Angrepet onsdag var det første dødelige angrepet mot israelske soldater siden Arafats tale i desember, da han ba om en slutt på alle væpnede angrep og bombeattentater.

Den siste uken har vært en av de stilleste siden det palestinske opprøret begynte i september 2000, noe som har gitt økt optimisme om at fredsforhandlingene kunne gjenopptas.

Palestinske selvstyremyndigheter fordømmer angrepet. I en erklæring sier den palestinske selvstyremyndigheten at angrepet kan gi Israels statsminister Ariel Sharon «en unnskyldning til å fortsette sin militære opptrapping og beleiringen av vårt folk».

Vetorett?

Midtøsten-ekspert Turid Smith Polfus ved Institutt for menneskerettigheter i Oslo frykter at Israels reaksjon vil være å trekke seg midlertidig fra fredsarbeidet.

- Dersom Israel ikke går med på å gjenoppta fredssamtalene på grunn av det palestinske angrepet mot en israelsk grensepost torsdag, gis ekstremistene vetorett, sier hun i en kommentar.

Smith Polfus sier at Israel vanligvis stanser all dialog hver gang palestinere begår en voldshandling.

- Ekstremister som ikke ønsker fred, får vetorett, ved at de kan stanse fredsprosessen ved voldshandlinger. På denne måten kan det aldri bli fred, sier Polfus til NTB. Hun mener man bør skille mellom forskjellige typer angrep.

Mot soldater

- Onsdagens angrep var rettet mot israelske soldater på grensen mot Gaza. Det var ikke rettet mot sivile. Hvis man ikke er villig til å skille mellom angrep, eller tolerere at dialogen må fortsette til tross for voldshandlinger, kommer situasjonen til å forbli fastlåst, mener Smith Polfus.

Hun mener at det internasjonale samfunnet må inn med langt sterkere press for å få partene til å forhandle. Hun tror at USA på lang sikt vil gå sterkere inn i konflikten og tvinge fram løsninger.

- USA legger stor vekt på Mitchell-rapporten, som fokuserer på de bakenforliggende årsakene til volden; blant annet palestinernes manglende kontroll over eget land. Etter terrorangrepene 11. september tjener det USAs interesser som aldri før å få fred i Midtøsten, sier Smith Polfus.

Powell ber Arafat forklare våpen

USAs utenriksminister Colin Powell ber om at Yasser Arafat straks redegjør for skipslasten med våpen som ble beslaglagt i Rødehavet forrige uke.

Utenriksdepartementets talsmann sa onsdag at Powell snakket med Arafat samme morgen og minnet ham på hvor alvorlig USA tar episoden, samt behovet for en rask forklaring.

Arafat skal ha gjentatt at han ikke hadde noe å gjøre med våpensmuglingen, mens Israel fastholder at den var bestilt av de palestinske selvstyremyndighetene.

(NTB) Les også:

- Alt peker mot Arafat (Michael Kelly, Jewish World Review)

SELVMORDSANGREP:Israelsk soldat ved siden av de to drepte Hamas-medlemmene som tok med seg fire israelske soldater i døden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer