Sharon gir Arafat skylden for attentat

Tel Aviv: Palestinske myndigheter har skylden for selvmordsattentatet nær Tel Aviv søndag morgen, sier Israels statsminister Ariel Sharon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst en person ble drept og 41 såret sammen med attentatmannen. Han tok sitt eget liv da han utløste bombene idet en buss skulle til å stoppe ved en holdeplass i Kfar Saba, 20 kilometer nord for Tel Aviv, søndag morgen.

- Israel holder den palestinske selvstyremyndigheten ansvarlige for angrepet fordi den ikke arbeider i samsvar med avtalen den er forpliktet av når det gjelder å stoppe terrorangrep mot Israel, sier Sharon i en erklæring.

Attentatet skjedde dagen etter at palestinske og israelske sikkerhetsfolk møttes på grensen til Gaza for å diskutere sikkerhetssamarbeid som skal hindre at volden sprer seg videre.

Lørdag bekreftet også Israels utenriksminister Shimon Peres og den palestinske kabinettssekretæren Ahmed Abdel Rahim at det var diskrete kontakter mellom de to sidene for å se om man kunne komme noen vei, men begge advarte for å legge for mye i kontakten.

- Etter møtet i går kunne en ha ventet at den palestinske selvstyremyndigheten ville arbeide for å hindre terrorangrep og fordømme dette siste angrepet, sier Sharon videre.

Sto i busskø

Bomben eksploderte på en bussholdeplass i byen Kfar Saba, like ved grensen til Vestbredden.

- Sjåføren hadde akkurat åpnet døren da det eksploderte på siden av bussen, fortalte Sarit Yagen (18), som satt på bussen og ventet på å gå av.

Politiet opplyser at ofrene for attentatet både befant seg i busskøen og blant busspassasjerene.

Selvmordsaksjonisten befant seg blant mennesker som sto og ventet på bussen, første arbeidsdag etter sabbaten. Aksjonisten hadde et belte med eksplosiver festet til kroppen, som detonerte da bussen ankom og folk steg om bord.

- Han var en ung mann i blå skjorte, hadde briller og bar på en datamaskinveske. Han så mistenkelig ut, og eksplosjonen skjedde da han sluttet seg til bakerst i køen, sa den 24 år gamle kvinnen Hila Vahaba som gikk forbi bussholdeplassen.

Personen som ble drept, utenom aksjonisten selv, er israeler. Sykehuset opplyser at 41 mennesker blir behandlet for skader etter eksplosjonen. Tilstanden skal være kritisk for en 15 år gammel gutt.

Palestinske myndigheter ansvarlig

- Israel regjering skiller ikke mellom et bombekasterangrep mot israelske byer og landsbyer i Negevørkenen og et selvmords- eller terrorangrep i Kfar Saba. I siste instans ligger det hele og fulle ansvaret på skuldrene til den palestinske selvstyremyndigheten, sa statsminister Sharons talsmann Raanan Gussi i en kommentar.

- De er ansvarlige for å stoppe terroraktivitet. Men ikke bare unnlater de å stoppe terror, de hjelper og bistår terroristaktiviteten. Det er definitivt ingen indikasjoner på bakken i de palestinske områdene om at Arafat har gitt ordre om å stoppe terror eller at det er tatt skritt for å stoppe terroraktivitet, fortsatte han.

Men en høytstående palestinsk talsmann, Tayeb Abdel Rahim, avviste anklagen.

- Den palestinske selstyremyndigheten avviser israelske anklager om at den er ansvarlig for eksplosjonen.

Noen timer før bombeaksjonen møttes israelske og palestinske sikkerhetsansvarlige ved grensen og diskuterte koordinering av arbeidet for å hindre vold. Israelerne sa etter møtet at de hadde kommet til en overenskomst med palestinerne om sikkerhet.

.

Drept israeler i bagasjerom

Bare et par timer før selvmordsaksjonen ble en død israeler funnet i bagasjerommet på en bil på Vestbredden. Israelsk politi tror mannen ble drept av militante muslimske palestinere. Skadene på kroppen tyder på at han er blitt slått til døde.

Politiet arbeider ut ifra teorien at mannen mistet retningen på vei hjem fra Jerusalem til den israelske landsbyen Beit Shemesh. Bilen ble funnet i nærheten av den palestinske landsbyen Surda nord for Ramallah på Vestbredden.

(NTB)

SÅRET:Kvinne får førstehjelp etter selvmordsbomben utenfor Tel Avivi i dag.