Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sharon gir hæren frie tøyler

Israels statsminister Ariel Sharon har gitt hæren frie tøyler til å angripe ytterliggående palestinske grupper på Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PLO krever at Hamas og andre stopper angrepene.

- Den nåværende situasjonen er uakseptabel, og kan ikke få fortsette, sa Sharon i et regjeringsmøte søndag.

- Den israelske hæren og sikkerhetsapparatet har fått ordre om å ta i bruk alle nødvendige midler, uten restriksjoner, sa Sharon.

Noen timer senere kom det melding om at en to palestinere, en kvinne og hennes voksne sønn, var drept av skyts fra en israelsk stridsvogn. Kvinnens ektemann ble hardt såret, opplyser palestinske leger. Angrepet skjedde i flyktningleiren Khan Younis sør på Gazastripen.

Sharon beskylder de nye palestinske lederne for ikke å gjøre noe for å stanse angrep på israelere. Han brøt kontakten med palestinerne fredag, dagen etter at seks israelere ble drept i et palestinsk terrorangrep på Gazastripen.

- Til tross for endringen i den palestinske ledelsen, gjenstår den ennå å se at de går til handling mot terroren, sa Sharon på regjeringsmøtet, dagen etter at palestinernes nyvalgte president Mahmoud Abbas ble innsatt.

PLO krever stopp

Palestinernes øverste besluttende organ kom søndag med sitt sterkeste krav siden Yasser Arafats død om at angrepene på Israel må stoppe.

Oppfordringen er rettet til palestinske ekstremister og kommer fra eksekutivkomiteen i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

- Vi krever en stopp i alle militære aktiviteter som skader våre nasjonale interesser og gir Israel, som ønsker å undergrave den palestinske stabiliteten, nye påskudd, heter det i vedtaket som ble gjort i et møte i Ramallah.

PLO sier ikke hva som vil skje om de ytterliggående gruppene ikke adlyder kravet.

Abbas vil presse

Palestinernes nye president, Mahmoud Abbas, som ble tatt i ed lørdag, er også PLOs øverste leder. Han ba Israel gå med på en gjensidig våpenhvile. Senere på dagen ble det kjent at den ferske presidenten planlegger å dra til Gazastripen mandag for å innlede en dialog med væpnede palestinske grupper, spesielt Hamas og Islamsk hellig krig.

Men palestinernes utenriksminister, Nabil Shaath, sa søndag at Abbas vil legge press på ytterliggående grupper for å få dem til å gå med på en våpenhvile som også vil bli inngått fra israelsk side.

Abbas\' mål er også å overtale de ytterliggående gruppene til å delta i valget på en ny palestinsk nasjonalforsamling 17. juli.

Krever israelsk stopp først

Tidligere søndag sa lederen for gruppen Islamsk hellig krig, sjeik Nafez Azzam, at «Israel må stoppe sin aggresjon» og at det ikke ville bli snakk om noen våpenhvile så lenge de israelske angrepene fortsatte.

Dermed kan det se ut til at den onde sirkelen med gjensidige angrep og krav vil fortsette.

Israel har tidligere sagt at man ikke vil være med på en formell avtale med noen av de ekstreme gruppene. Men hvis de stopper angrepene, vil Israel stoppe sine. Sharon har sagt at om angrepene stanser, vil han koordinere tilbaketrekkingen av israelske styrker og bosettere fra Gaza med den palestinske selvstyremyndigheten, foran eventuelle samtaler om en palestinsk stat.

- Hvis ikke Abu Mazen ødelegger terrorismen, vil terrorismen ødelegge ham, sa Israels viseforsvarsminister Zeev Boim, og brukte Mahmoud Abbas tidligere dekknavn.

Vold kveler håp

Nye voldelige sammenstøt og drap de siste dagene er allerede i ferd med å kvele håpet om at valget av Abbas skal bety en vending i den fastlåste situasjonen.

Angrep med Qassam-raketter fortsatte søndag, og to raketter rammet det sørlige Israel. Israels flyvåpen sa at tre utskytningsramper for raketter var blitt ødelagt i flyangrep.

I løpet av lørdag ble åtte palestinere drept av israelske soldater på Gaza-stripen, dagen etter at den israelske hæren stengte hele Gazastripen på ubestemt tid etter et palestinsk angrep mot grenseovergangen Karni sent torsdag kveld.

Tre væpnede palestinere gikk til angrep mot de israelske grensevaktene ved overgangen og drepte seks soldater før de selv ble skutt og drept.

- Vi trenger å skape en periode med virkelig ro, og Israel må svare på samme måte, sier palestinernes statsminister Ahmed Qurie til nyhetsbyrået Reuters.

(©NTB)

NYE ANGREP: Sharon er allerede i gang med å kvele fredshåpet som ble tent da Mahmoud Abbas tok over som president for palestinerne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media