Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sharon har dratt

Klokka 17.18 lettet flyet fra Molde lufthavn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet.no): Det chartrede flyet fra El Al er nå på vei til Tel Aviv - 48 minutter etter skjema.

- Det var et åpent, nyttig og konstruktivt møte. Ariel Sharon var ærlig og direkte, og vi hadde en dialog med klar meningsutveksling, sa Kjell Magne Bondevik på pressekonferansen etter besøket.

Han gjentok at Norges rolle er å være begge partenes venn og en liten støttespiller for å få gjennomført veikartet for fred.

- Vi vil gjøre noe for fredens sak, og da må vi prate med partene, fastslo Bondevik med klar adresse til de som kritiserte Sharon-besøket.

Skrøt av Bondevik

Ifølge programmet skulle Sharon innom Kongebjørka i 16-tida. Det ble droppet fordi han brukte en halvtime lenger enn planlagt på samtalen med Bondevik og Petersen.

I hele dag virket den israelske statsministeren i svært godt humør, og han tok seg tid til å slå av en prat med pressen utenfor Vardestua. Blant annet ble han spurt om hvorfor møtet med Bondevik hadde drøyd så lenge.

- Vi hadde viktige ting å snakke om, svarte Sharon.

Han fikk også spørsmål om hadde orientert Bondevik om forholdene i Israel.

- Bondevik kjenner Israel godt, fordi han har vært der mange ganger, og fordi han kjenner sin Bibel. Han trenger ingen guidebok i Israels historie og geografi, sa Sharon.

- Godt fredsbidrag

Fredsinitiativet stilte mannsterk for å vise hva de mener om Sharons behandling av palestinerne. Blitz-miljøet fra Oslo stilte med parolene «Ja til jazz - nei til Sharon», «Still Sharon for krigsforbryterdomstolen» og «Israel ut av Gaza og Vestbredden».

Klokka 11.19 landet Ariel Sharon i Molde - 11 minutter før tida og i strålende sol. Etter å ha gått over den røde løperen, ble han ønsket velkommen av ordfører Rolf Myhre, Israels ambassadør Liora Herzl, ambassadør Mona Juul og protokollsjef Anne K. Lund. Deretter gikk statsministeren med følge inn i ventende biler som satte kursen direkte til Nøisomhed.

Glad og stolt Sharon

Der ble han mottatt av statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen.

- Jeg tror vi kan gjøre mye sammen. Norge er et vennligsinnet land, og den norske statsministeren har en vennlig innstilling til Israel, sa Sharon til over 100 pressefolk da han ankom Nøisomhed for samtaler om fredsprosessen.

- Jeg tror besøket kan styrke forbindelsene mellom våre to land, og at vi kan gjøre mye sammen. Besøket kan bidra til dette, og jeg er glad og stolt over å være invitert. For øvrig har dere et vakkert land, sa Sharon.

- Det har ikke vært uroligheter av noe slag, sier politiinspektør Ole Ødegård i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Den norske avdelingen av Internasjonale kristne ambassade i Jerusalem ønsket Israels statsminister hjertelig velkommen. Gruppen hadde stilt seg opp utenfor Molde lufthavn Årø med norske og israelske flagg for å ta imot Sharon.

- Vår hovedparole er «Welcome to Norway», forteller organisasjonssekretær Dag Øyvind Juliussen.

I alt deltok styrker fra 13 politidistrikter i Sør-Norge. Prislappen er ikke kjent, men TV 2 anslo i helga at prisen blir rundt 2 millioner i timen. I så fall stanset takstameteret på 10 millioner sikkerhetskroner da flyet til Sharon lettet fra Årø.

Se webkamera-utsikt over Molde

Slik var Sharon-besøket planlagt:

11.30: Ariel Sharon lander på Molde lufthavn Årø og kjører hovedveien E39 inn til byen. Flyplassen holdes stengt fra midnatt tirsdag til 18.00 onsdag.
11.45: Sharon ankommer amtsgården Nøisomhed inne i Molde og møtes av statsminister Kjell Magne Bondevik. Møtet holdes fra klokka 12, og klokka 13 er det fotografering.
13.30: Kortesjen med de to statsministrene ankommer Vardestua, der det blir lunsj og tid til å nyte utsikten over Molde. Siden skal de kjøre gjennom Langmyrvegen, et fredelig villastrøk.
15.10: Sharon med følge ankommer Romsdalsmuseet, der hesten Balder sørger for norsk stemning. Museumsdirektør Jarle Sanden stiller i bunad, og det blir leikarring og vaffelspising.
16.00: Kortesjen flytter seg til Kongebjørka.
16.10 tar Bondevik og Sharon farvel, og 16.30 forlater den israelske statsministeren Molde.

<B>ROSENES BY: Ariel Sharon synes Norge er et vakkert og vennligsinnet land. Det er en svært varm dag i Molde.
VISER FRAM BYEN SIN: Etter samtalen på Nøisomhed, tok Bondevik Sharon med på en liten rundtur.
<B>DISKUTERER FREDSPROSESSEN: De politiske samtalene skulle vare fra klokka 12 til 13, men ble en halvtime lenger enn planlagt.
<B>FRYKTET SKOGSANGREP: De 3 kilometerne langs Vardeveien til Vardestua var avstengt for publikum. Politiet tok ingen sjanser med den tette skogen.
<B>STRENG SIKKERHET:</B> Følget ble forsinket da israelske sikkerhetsvakter insisterte på en ekstra sikkerhetskontroll av norske journalister på vei fra Årø lufthavn. Norsk politi og Utenriks-departementet ville ikke gå med på en slik kontroll.
<B>RASER MOT SHARON: Demonstrantene sto klare til å rope til Sharon hva de synes om politikken hans.
VENTET PÅ FLYPLASSEN: Internasjonale kristne ambassade i Jerusalem synes det var skammelig hvordan nordmenn diskuterte om vi skulle ønske Sharon velkommen.