Sharon i folkhemmet

Israels vrede har truffet sindige svensker og et kunstverk i Stockholm med et brak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDAG VAR DET PAUSE

i rettssaken mot Anna Lindhs drapsmann, en kanskje etterlengtet pause for svenskene. Rettssaken vekker vonde følelser fra den høstdagen da alle svensker kjente et gufs av terrorangst i kroppen. Men så skulle ikke svenskenes fredag bli rolig og fri for terrorgufs likevel. Det sørget en israelsk ambassadør for. Ambassadør Zvi Mazel ga sindige svensker en kraftleksjon i den israelske terrorkampens språk da han fredag kveld egenhendig angrep en kunstinstallasjon på det historiske museet i Stockholm. Installasjonen, et bilde av en palestinsk selvmordsbomber i en hvit båt på et blodrødt vannspeil, er del av en utstilling i forbindelse med den internasjonale konferansen om folkemord som snart åpner i Stockholm. Ambassadøren ramponerte og kortsluttet hele saken i protest mot det han kalte en hån mot den palestinske selvmordsbomberens ofre.

SVENSKENE

visste ikke helt hva de skulle tro. En av kunstnerne bak installasjonen, Dror Feiler, var jo selv født israeler. Av de første offisielle reaksjonene lyste det et nærmest naivt håp om at episoden ville gli over som et sært diplomatisk uhell. Det ble med håpet. For en israelsk ambassadør spiller ikke politisk stuntmann uten å vite at han har ryggdekning. Ariel Sharon stilte seg da også hundre prosent bak sin ambassadørs angrep på et «avskyelig» kunstverk i kampen mot «den voksende antisemittismen i Europa». Sjokkskadde svensker opplever nå hva det betyr å provosere Israel og landets sympatisører. Trusler fra hele verden hagler over dem som står bak utstillingen. Svenskene beskyldes for å løpe antisemittismens ærend. Og det er noe som rammer, når beskyldningene kommer fra Jerusalem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer