Sharon krever ro

Israels statsminister Ariel Sharon krevde i går ti dager med fullstendig ro mellom palestinere og israelere før en avkjølingsperiode som deretter kan lede til nye forhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg gjorde det helt klart at når vold og terror er over... Vi vil insistere på ti dager absolutt ro. Dersom vi får ti dager, da vil vi med glede innlede en avkjølingsperiode, sa Sharon etter et møte med USAs president George W. Bush i Det hvite hus. Han understreket av Israel ikke vil forhandle under ild.

Sharon sa at avkjølingsperioden må vare i minst seks uker før de to partene kan begynne med tillitsskapende tiltak slik Mitchell-kommisjonen anbefaler, som så i sin tur kan legge grunnen for å gjenoppta fredsprosessen.

Uenighet

Sharon benektet at det var splid mellom Israel og USA når det gjaldt avkjølingsperioden, men da de to satt ved siden av hverandre i det ovale rom, var det tydelig at de var uenige om hvordan fredsplanen til George Mitchell skal settes ut i livet.

I motsetning til Israel krever ikke USA «fullstendig ro», men bare en reduksjon i voldsnivået.

- Begge parter har kommet til et punkt der noe framgang kan gjøres, sa Bush optimistisk, i sterk kontrast til Sharons mer frustrerte holdning.

Sharon viste ingen tegn til å gå bort fra sin kompromissløse holdning når det gjelder Mitchell-kommisjonens anbefalinger om å stanse byggingen av bosettinger.

Bush roste Sharon for tilbakeholdenheten han har vist etter selvmordsattentatet i Tel Aviv som kostet 22 mennesker livet. Samtidig sa han at utenriksminister Colin Powell ville presse palestinernes president Yasser Arafat til å gjøre mer og få bedre kontroll over sikkerhetsstyrkene.

Powell til Midtøsten

Kort etter at de to møttes i Det hvite hus, dro Powell på en rundreise til Midtøsten for å prøve å bygge videre på den skjøre våpenhvilen. Han skal blant andre møte Arafat og Egypts president Hosni Mubarak.

Ifølge et dokument som Reuters fikk tilgang til, vil palestinerne be Powell om å presse Israel til å stanse videre utbygging av jødiske bosettinger i løpet av seks uker, før fiendtlighetene stanses helt.

Noen timer før la israelerne en jernring rundt Hebron etter en ildveksling der 12 palestinere og fem israelere ble såret.

Episoden startet da palestinere skjøt mot gruppen av 400 jødiske nybyggere som har tatt seg til rette og opprettet en bosetting midt i sentrum av den palestinske byen. Store deler av den palestinske befolkningen har fått portforbud.

Våpenhvilen som USA meklet fram er blitt undergravd av stadige voldshandlinger. Åtte palestinere og seks israelere er drept siden våpenhvilen trådte i kraft for to uker siden.

Til sammen har 626 mennesker, det store flertall av dem palestinere, blitt drept siden det palestinske opprøret startet i september i fjor.

(NTB)

GFORLANGER ABSOLUTT RO: Israels statsminister Ariel Sharon.Foto: SCANPIX