Sharon lar seg ikke stanse av nei

Ariel Sharon lar seg ikke stanse av nederlaget i eget parti, og får fortsatt støtte fra president George W. Bush til sin plan om tilbaketrekking fra Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

59,5 prosent av Likud-partiets medlemmer sa søndag nei til Sharons plan om å avvikle bosettingene på Gazastripen.

Sharon beklaget nederlaget, lovet å respektere resultatet og gjorde det samtidig klart at han fortsatt akter å lede Israel.

Opposisjonen er av en annen mening, og krever nyvalg etter søndagens folkeavstemning i Likud.

- Dette avslaget viser at en minoritet her i landet tvinger sin vilje på flertallet, og den eneste veien ut av denne situasjonen er å holde nyvalg, sier det israelske Arbeiderpartiets leder Shimon Peres.

Bosetterne feiret

Partiene på ytre høyre fløy var søndag kveld mer opptatt av å feire bosettingenes videre eksistens på Gazastripen, enn å kreve Sharons avgang.

- Han må straks skrinlegge planen, sa Shaul Yahalom fra Det nasjonale religiøse partiet som også er representert i Sharons regjering.

Om Sharon kommer til å gjøre det, eller om han gjør alvor av sin egen trussel om å utlyse nyvalg der han regner med å få fornyet tillit og mandat til å gjennomføre tilbaketrekkingen, var mandag morgen uklart.

Har ikke noe valg

Sharons partikollega og visestatsminister Ehud Olmert hevdet søndag kveld at tilbaketrekkingen måtte gå som varslet, Likud-medlemmenes motstand til tross.

- Vi har ikke noe annet valg enn å fortsette. Det israelske folk har ikke noe annet valg, om vi ønsker å redusere terroristangrepene, sa Olmert.

- Jeg snakket med statsministeren, og det er ingen tvil om at vi må fortsette å følge denne planens vei for å forandre realitetene på Gazastripen, sa Olmert.

En av statsministerens rådgivere antydet før søndagens avstemningen at et Sharon ved et eventuelt nei ville be om en landsomfattende folkeavstemning om planene, vel vitende om at flertallet der vil være innen rekkevidde.

Bush-støtte

Budskapet fra Washington var i så måte oppmuntrende, ettersom president George W. Bush fullt og helt sluttet opp om Sharons planlagte tilbaketrekking.

- Vårt syn er ikke endret: Presidenten ser på statsminister Sharons plan om å trekke bosettinger ut av Gaza og en del av Vestbredden som et modig og viktig steg på veien mot fred, sa en talsmann for Det hvite hus sent søndag kveld .

De palestinske selvstyremyndighetene støtter en tilbaketrekking, men oppfordrer Sharon til å vende tilbake til forhandlingsbordet i stedet for å gjennomføre ensidige tiltak.

- De har ingen rett til å overprøve underskrevne avtaler, sier den palestinske ministeren Saeb Erekat.

(NTB)

Ariel Sharon.