Sharon leder på målingene

Klart flertall for hans nye koalisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingene viser nå at Ariel Sharon (77) og hans nye koalisjon får så mange som 71 av Knessets 121 seter, skriver Haaretz i dag.

«Bulldoseren» Ariel Sharon har et helt spesielt grep på storparten av den israelske befolkningen. Så seint som i går bekreftet den gamle mannen offentlig at han forlater Likudpartiet for å starte sitt eget parti, «Nasjonalt ansvar».

Allerede etter én dag viser meningsmålingene at Sharons nye parti ville blitt størst i Knesset med 30 seter. Vel og merke hvis det hadde vært valg i dag.

Lykkelig skilsmisse

«Etter skilsmissen er Sharon tilbake på markedet», er tittelen på en kommentar i venstreavisa Haaretz i dag. Den markante kommentatoren Yossi Verter fortsetter: «Den følelsen av lettelse som fløt gjennom Sharon i går, er som hos en fange som har blitt sluppet fri. Eller som en kvinne som endelig har fått skilsmisse fra en voldelig ektemann».

Under sin pressekonferanse i går var det også en svært avslappet, smilende og fornøyd Ariel Sharon som møtte opp.

Etter å ha forlatt Likud, var det en ny mann som var tilbake på markedet, skriver kommentatorer i dag. I stedet var det Benyamin Netanyahu og de gjenværende Likudmedlemmene som virket nervøse i går.

Krasjlanding

Foto: Emilio Morenatti/AP
Foto: Emilio Morenatti/AP Vis mer

Meningsmålingene viser også at de har grunn til å være det. Arbeiderpartiet med sin nye leder Amir Peretz ligger stødig på 26 seter. Sharons gamle parti, Likud, ser ut til å krasjlande. Partiet, som enda ikke har funnet en ny leder, får bare 15 seter på målingen. Kommentatorer regner forøvrig med at den tidligere statsministeren Benyamin Netanyahu kommer til å bli valgt som Likuds nye leder.

Et klart flertall av Likudvelgerne sier nå at de vil følge Sharon til hans nye parti.

Bare 40 prosent av Likudvelgerne fra forrige valg sier de vil fortsette å støtte Likud. Også en annen meningsmåling viser lignende resultat, skriver israelske Haaretz.

Når det kommer til hvem israelerne vil ha som statsminister, sier hele 37 prosent at de ønsker hauken Sharon som statsminister. 22 prosent ønsker den tidligere fagforeningslederen Peretz.

Les også Jan-Erik Smildens kommentar om de nye «sentrumskameratene».

LEDER STORT:  I går offentliggjorde Ariel Sharon at han går ut av Likud-partiet og starter nytt parti. Nå viser målingene at velgerne følger ham. Her følger palestinere i Hebron med på nyhetene. Foto: SCANPIX/REUTERS
LEDER STORT: I går offentliggjorde Ariel Sharon at han går ut av Likud-partiet og starter nytt parti. Nå viser målingene at velgerne følger ham. Her følger palestinere i Hebron med på nyhetene. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer