Sharon må stanses

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Nokså maktesløs ser verden på hvordan israelske styrker river ned hovedkvarteret til palestinernes folkevalgte president, Yassir Arafat, i Ramallah. For hva er hensikten med dette? Kronologisk sett er dette hevn for bombeangrepet mot en buss i Tel Aviv torsdag. Men da er adressen feil, for avsenderen torsdag var Hamas. Og hvorfor skal alle disse bygningene ødelegges, når de nødvendigvis må bygges opp igjen etterpå, antakelig på utlandets regning? For det er nødvendig for å sette palestinske myndigheter i stand til å styre den staten de før eller seinere må få, til og med med Israels godkjenning.
  • Blant annet må palestinsk politi stanse palestinere som vil angripe Israel, krever Israel. Men Israel fortsetter å legge alt som er av palestinske myndigheter i grus. Israels krav nå er å få utlevert 19 ettersøkte palestinere som skal oppholde seg der inne sammen med Arafat. De skal være ansvarlige for terrorangrep. Men det er ingen av dem som mistenkes for medvirkning til den utløsende årsaken, angrepet på bussen i Tel Aviv.
  • Snarere er dette et påskudd til å gjøre det statsminister Ariel Sharon egentlig ønsker, nemlig å få «ta» Arafat. Han fikk ikke lov i Beirut i 1982. Han fikk ikke lov i vinter i Ramallah. Og han har vært nødt til å love USA at han ikke skal skade Arafat. Men det brennende ønsket om å bli kvitt Arafat er så sterkt at det detter ut av leppene på israelske ledere likevel. Arafat kan forlate Vestbredden uskadd og sikkert, men for aldri å komme tilbake igjen. I mellomtida skal han plages til han gir opp.
  • Da forstår ikke Sharon og andre israelske ledere Arafat. Men verre er det at de ikke forstår at de er dømt til å leve med palestinerne som naboer. Og det er ikke israelerne som skal velge palestinernes ledere. Da er det opp til resten av verden å fortelle Israels ledere dette. Ingen, heller ikke Israel, er tjent med å sette Midtøsten i brann. Så får vi håpe alvoret også går opp for president George W. Bush i USA etter hvert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer