Sharon nekter FN-samarbeid

Israels statsminister Ariel Sharon nekter å delta i FNs faktasøkende gruppe i Jenin. - Sharon viser igjen en enorm arroganse, og gjør Israel til et isolert land i verden, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går kveld ble det klart at Israel ikke vil være med i FNs faktasøkende gruppe som skal undersøke hva som faktisk skjedde i Jenin. Velinformerte kilder gir følgende begrunnelse til avisa Haaretz:

  • Medlemmene i FN-gruppa er ikke de personene Israel ønsker.
  • Komiteen har flere politiske enn militære medlemmer. Israel vil ha militære granskere.
  • Israel ble ikke konsultert grundig nok før faktagruppa ble sammensatt.

- Dette er enda et eksempel på hvordan Israel behandler og stiller seg til FNs arbeid. I løpet av de siste 50 åra har Israel nektet å følge enhver FN-resolusjon som er kritisk til dem, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.

- Israel viser en enorm arroganse overfor solide FN-vedtak og er nå enda lenger ute av det gode selskap, sier Waage.

Skiftet standpunkt

Tidlig på dagen i går sa Sharon at han ikke hadde annet valg enn å si ja til FNs faktasøkende gruppe i Jenin. Han sa rg at han fryktet resultatene gruppa vil legge på bordet, ifølge israelsk radio.

I går kveld bestemte israelerne seg så for å nekte ethvert samarbeid med faktagruppa. Israels ambassadør i FN, Yehuda Lancry, vil informere generalsekretær Kofi Annan om avgjørelsen.

Israels samarbeidsnekt vil medføre at de - uansett konklusjon fra faktagruppa - kommer til å benekte FN-kommisjonens konklusjoner om hva som faktisk skjedde i Jenin.

Både utenriksminister Shimon Peres og Ariel Sharon har gjentatte ganger sagt at Israel ikke har noe å skjule i Jenin.

- Israel sier de ikke har noe å skjule i Jenin. Hvorfor vil de da ikke være med i kommisjonen, spør Henriksen Waage.

Lederen for EU-delegasjonen, Francis Wurtz, besøkte Jenin i går. Han mener Sharon har god grunn til å være nervøs for faktagruppas konklusjon: - Ødeleggelsene i Jenin har ikke noe med Israels sikkerhet å gjøre. Dette er en krigsforbrytelse, tordnet Wurtz under besøket i flyktningleirens ruiner i går.

Kraftig kritikk

Norske Ola Skuterud har vært i Jenin nesten fredag to uker. Sammen med et spesialteam har han plukket ut lik, merket og sikret hus og detonert et større antall miner og eksplosiver.

- En stat som har gjort noe slikt, kan ikke komme ut på den positive siden. De må akseptere kraftig kritikk. Israel kan ikke si at en hel befolkning er terrorister, og det finnes en grense for hvor mye sivilbefolkningen skal lide, sier Skuterud.

I Jenin er rundt 600 hus ødelagt og ytterligere 200 gjort ubeboelige. Ifølge israelske myndigheter ble husene ødelagt under harde kamper med militante palestinere. Ifølge palestinerne ble husene ødelagt av israelske panservogner.

De som hørte Sharon snakke til ei gruppe amerikanske jøder i går, kunne få inntrykk av at et nytt Midtøsten tar form.

- Regional fred er innen rekkevidde. Jeg er optimistisk i forhold til framtida, sa Sharon.

Hans melding til sine egne gir et annet bilde. Til medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteen gjentok Sharon at han nekter å oppgi et eneste bosetting.

- Skjebnen til Netzarim (bosetting i Gaza) er skjebnen til Tel Aviv, sier han.

Går inn i Gaza?

Til tross for at USAs viseutenriksminister William Burns i går krevde at Israel trekker hæren ut av alle palestinske områder, tyder nå ting på at Sharon i stedet har tenkt å gå inn i Gaza.

- Det vil ikke finnes noe gjemmested for terrorister, svarer Sharon på spørsmål fra høyrepolitikeren Uri Ariel i går. Ariel lurte på hvorfor Israel ikke har gått inn i Hebron og Gaza.

Meretz-representanten Ran Cohen mener dette betyr at Sharon planlegger å gå inn i Gaza i nær framtid.

«Den virkelige Sharon er den som ser seg sjøl som bosettingenes vokter. Han tester grensene for hvor langt han kan gå i forhold til amerikanerne. Han kan gå ganske langt fordi situasjonen i Washington tilsier kongress-valg i november. Bush vil sikre seg den republikanske majoriteten, og han vet at støtte til Israel er et viktig kort,» skriver Haaretz'.

SLITES AV FRYKT: Stadig flere eksperter heller til den oppfatning at Israel frykter hva som kan komme ut av Jenin-undersøkelsene, og at det er derfor Ariel Sharon ikke vil at landet han leder skal delta. Her er han omgitt av sikkerhetsvakter på vei til et møte i Knesset i går.>