Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sharon og I lammer Molde

Flyplassen blir stengt. Artister må omdirigeres, jazzpublikum og andre folk møter sperringer når Ariel Sharon kommer til Molde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

P>Mens Israels statsminister Ariel Sharon kom til makten blant annet på grunn av kamp mot Oslo-avtalen, lander han altså onsdag i Molde som statsminister Kjell Magne Bondeviks gjest. Om møtet vil ha noen annen effekt enn å gjøre Sharon mindre internasjonalt isolert, er mer usikkert.

Sharon er et av verdens fremste terrormål. I tillegg til medarbeidere og sikkerhetsfolk kommer opptil 25 israelske pressefolk.

For politiet i Møre og Romsdal er dette tidenes oppdrag.

- Vi har aldri hatt et større oppdrag, men vi håper og tror at vi skal løse oppgaven på en verdig måte, sier politimester Arnstein Nilssen til Dagbladet.

Sperringer

Han bekrefter at Molde flyplass blir stengt, at flytrafikken blir omdirigert til Kristiansund, og at publikum i Molde vil merke besøket gjennom sperringer og økt politinærvær. Nilsen vil ikke kommentere stevnekollisjonen med jazzfestivalen.

- Men generelt kan jeg si at jo flere som er i Molde, jo vanskeligere er det å holde oversikt, sier Nilssen, som vil få bistand fra andre politidistrikter, først og fremst Oslo. Det er søkt om tillatelse til demonstrasjoner, men så langt er det ikke klart hvor de vil finne sted.

Mørke skyer

Politiets sikkerhetstjeneste vil være til stede og bistå det øvrige politiet under Sharons besøk.

Arrangørene av Molde jazzfestival er ikke spesielt glad for besøket.

- Jeg forstår at han vil vise fram hjembyen sin, men vi synes det er uklokt at han velger akkurat den uka vi har festival, og byen er for liten fra før. Besøket vil kaste mørke skyer over festivalen. Det vil bli mye fokus på andre ting enn det som dreier seg om jazzfestivalen, og det blir en god del praktiske og økonomiske konsekvenser for oss, sier festivalsjef Jan Ole Otnæs til Dagbladet.

Onsdag blir flyplassen stengt hele dagen. Som de andre dagene under festivalen kommer og drar artister. En del av dem har stramt konsertprogram. Otnæs sier at dersom festivalen taper inntekter og får ekstrakostnader som følge av besøket, vil regningen måtte sendes «et eller annet sted».

Informasjonssjef ved Statsministerens kontor Øyvind Østang sier at man på forhånd tok kontakt med Moldes politiske myndigheter, som så positivt på Sharons besøk.

Bondevik-show

Det er Bondeviks kontor som styrer besøket. Utenriksdepartementet spiller bare en støttende rolle. Utenriksminister Jan Petersen er med, men ikke Israels utenriksminister. Bondevik og Petersen skal på formiddagen ha samtaler med Sharon på Nøisomhed. Deretter er det lunsj på Vardestua, hvor man kan nyte storslått utsikt over Molde. På ettermiddagen drar følget til Romsdalsmuseet.

På norsk side forsøker man å presse Sharon til en felles pressekonferanse, men så langt har Sharon ikke villet gå med på det.

Terrormål: Knapt noen statsleder omgir seg med så omfattende sikkerhetstiltak som Ariel Sharon.
Hjemme best: Sharon kommer til Kjell Magne Bondeviks hjemby under jazzfestivalen. Bildet er fra 1999.
MISFORNØYD: Festivalsjef Jan Ole Otnæs frykter at Ariel Sharons besøk i Molde vil få fokuset i byen over på andre ting enn jazzfestivalen.