Sharon overveier hevn

Israels statsminister Ariel Sharon rådførte seg lørdag morgen forsvarsministeren etter at 12 israelere ble drept i Hebron fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni av de drepte skal ha tilhørt israelske sikkerhetsstyrker, mens tre var jødiske bosettere. Tre palestinske angripere ble også drept.

- Sharon har hatt intense samtaler med forsvarsminister Shaul Mofaz, opplyste Sharons kontorsjef Dov Weissglas lørdag formiddag. De to skulle lørdag kveld avgjøre hva slags tiltak som skal settes i verk. Mofaz er kjent for å bruke harde metoder mot palestinske opprørere.

- Nødvendige tiltak vil sannelig bli satt i verk, uttalte Weissglas. Han ville ikke si om Sharon har møtt sikkerhetskabinettet, noe han vanligvis gjør forut for et massivt gjengjeldelsesangrep. Det er heller ikke klart om hæren vil reokkupere Hebron. Hæren trakk seg ut av byen på Vestbredden for tre uker siden.

- Flere jøder til Hebron

Israels sikkerhetsminister Uzi Landau tok lørdag til orde for å oppløse den palestinske selvstyremyndigheten, samt å ødelegge deler av Hebron.

- Disse morderne ønsker å presse jødene vekk fra Hebron. Jeg tror derfor at vi må styrke det jødiske nærværet der og ødelegge hus i gamlebyen som i årevis har fungert som palestinske angrepsposter, sa Landau til den statlige radiokanalen lørdag. Han mener også det er nødvendig med et permanent militært nærvær på åsen Abu Sneineh som har utsikt over området hvor det bor omkring 450 ytterliggående jøder, midt i en by med rundt 130.000 palestinere. Åsen tilhører de palestinske selvstyrte områdene

Islamsk hellig krig har påtatt seg ansvaret for angrepet som skjedde mens bosettere var på vei for å be ved Patriarkens grav. I tillegg til de tolv drepte, ble minst 15 mennesker skadd i bakholdsangrepet på den smale veien ned mot det hellige stedet.

Vil gjøre alt

- Regjeringen i Israel har rett og plikt til å beskytte livene til landets borgere, og den vil gjøre alt som står i dens makt for å hindre ytterligere angrep, heter det i en pressemeldingen fra den israelske ambassaden i Oslo lørdag.

Ambassaden skriver også at det ikke er noen vesentlig forskjell mellom grupper som støtter Yasser Arafat og de som er i opposisjon til den palestinske selvstyremyndigheten. Det vises til at en avlegger fra Arafats Fatah-organisasjon, Al Aqsa-martyrenes brigader, sto bak drapene på fem israelere i en kibbutz forrige uke.

Inn i byer

Israelske soldater gikk lørdag til aksjon i flere palestinske byer på Vestbredden. I Jenin ble en 18-årig gutt skutt da stridsvogner og andre militære kjøretøyer rykket inn. Gutten var sønn av en områdeleder i Islamsk hellig krig.

Omtrent samtidig kom det melding om at en 21-årig palestinsk kvinne ble drept inne i sitt eget hjem i byen Nablus. Hun ble truffet av et skudd i halsen avfyrt fra en israelsk stridsvogn, ifølge palestinske medisinske kilder.

I Nablus har hæren på nytt innført fullt portforbud, opplyser innbyggere.

NTB

KAN HEVNE: Statsminister Ariel Sharon kna komme til å hevne drapene på israelere i Hebron.