Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sharon puster på egen hånd

Legene har startet oppvåkningen. Da de koblet statsministeren av respirator, pustet Sharon på egen hånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ariel Sharon begynte umiddelbart å puste på egen hånd eter at legene koblet fra respirator-maskinene tidligere i formiddag.

- Han har begynt å puste, men er fremdeles koblet til respirator, sier sykehusdirektør Shlomo Mor-Yosef ved Hadassah-sykehuset i Jerusalem til AP.

- Dette er første tegn på aktivitet i hjernen, sier Mor-Yosef til BBC.

Det er ventet en fyldigere medisinsk rapport i løpet av få timer, og Mor-Yosef holder på at Sharon fremdeles er alvorlig syk.

Den israelske statsministeren er inne i sitt femte sykehusdøgn etter at han onsdag ble rammet av hjerneslag.

Legene betegner Sharons tilstand som kritisk, men stabil, og i dag vil de bringe ham ut av kunstig koma for å se om 77-åringen har fått hjerneskader etter slaget.

Prosessen er ventet å ta mellom seks og åtte timer, men etter at prosessen startet er anslaget blitt noe endret. Det kan ta flere dager før Sharon når full bevissthet, melder AP.

- Det er dette vi har ventet på siden onsdag - nå skal vi se hvordan statsministerens hjerne fungerer, sier Mor-Yosef til Reuters.

VEKKES I DAG: Ariel Sharon skal bringes ut av en kunstig koma i løpet av dagen. Foto: Scanpix
VEKKES I DAG: Ariel Sharon skal bringes ut av en kunstig koma i løpet av dagen. Foto: Scanpix Vis mer

Et hjerneslag kan ifølge Caplex ha flere årsaker, men i Sharons tilfelle er det snakk om en hjerneblødning som har ført til at trykket inne i hjerneskallen øker, med lammelser, bevisstløshet og død som mulige utfall.

Viser framgang
En hjerneskanning i går viste framgang for Sharon. Da hadde hevelsen gått ned, og trykket i hodeskallen var tilnærmet normalt.

Talsmenn for sykehuset sier legene nå vil diskutere tilstanden før de eventuelt velger å vekke statsministeren i løpet av formiddagen.

Kirurgene mener det er gode sjanser for at Sharon vil overleve, men at det er uklart hvor store hjerneskader han har fått.

Samtidig mener kirurgene, ifølge Reuters, at det er små sjanser for at han vil komme tilbake til politikken.

Dersom det er tilfelle, kan Israel kastes ut i et politisk kaos. Sharon har høstet mye kritikk for sin politikk mot palestinerne, men har også gitt israelerne håp om fred med sin avgjørelse om tilbaketrekningen fra Gaza.

Vil hjelpe fredprosessen

Den palestinske statsministeren Ahmed Qurie sier til Reuters at han håper Sharon kommer tilbake. Samtidig sier Qurie at han håper utfallet uansett vil hjelpe fredsprosessen og bremse det han betegner som undertrykking.

Saed Erekat, seniorforhandler for palestinerne, sier han håper Israel vil jobbe videre med fredsprosessen og gå inn i nye forhandlinger.

- Bosettinger, murer, invasjon og snikmord er militære løsninger smo ikke bidrar til verken trygghet eller fred, sier han til Reuters.

Israel som normalt

Ehud Olmert, som nå sitter som midlertidig statsminister, oppfordret i en pressekonferanse søndag kveld det israelske folk til å arbeide som normalt.

Olmert lover fortsatt økonomisk stabilitet i Israel i Sharons sykefravær, og sier han vil lede Israel i hans ånd.

Israel har nytt valg 28. mars, og uten Sharon som klar favoritt mener politiske analytikere i Israel at valget er helt åpent.

Israelske Channel 2 foretok i helgen en meningsmåling om hvem som burde styre landet etter Sharon.

Den midlertidige statsministeren Ehud Olmert leder an løpet med 28 prosent av stemmene, med Likuds Benjamin Netanyahu på 23 prosent. Deretter fulgte Amir Peretz for det israelske arbeiderpartiet med 16 prosent av stemmene.

HÅPER PÅ BEDRING: Israels midlertidige statsminister Ehud Olmert vil holde på i Sharons ånd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!