Sharon sier Israel må oppgi land for fred

Og fortsetter byggingen av muren mot Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er åpenbart at vi ikke kommer til å være alle steder vi er nå til evig tid, sa Sharon i en tale til en gruppe redaktører torsdag.

- Men vi trapper opp arbeidet med sikkerhetsmuren, og vi kommer ikke til å stoppe det, fordi det er avgjørende for statens sikkerhet, la han til.

USA besluttet tirsdag å holde tilbake 2 milliarder kroner av et gigantisk lån på grunn av sikkerhetsmuren, som flere steder bygges på palestinske landområder.

Egne tiltak

Sharon advarte samtidig torsdag om at Israel kan komme til å sette i gang egne tiltak dersom den palestinske statsministeren Ahmed Qurie ikke klarer å holde løftene om å forhandle frem en våpenhvile med ytterliggående palestinske grupper.

- Jeg er ikke tilhenger av en vilkårlig tidsplan, men vår tålmodighet har en grense. Jeg kan komme til å konkludere med at det ikke er noen grunn til å vente på en ny palestinsk regjering og enda en etter det, og i stedet ta ensidige tiltak, sa Sharon.

- Geneve-planen skadelig

Den israelske statsministeren er kritisk til den såkalte Geneve-planen, som er et uoffisielt fredsinitiativ for Midtøsten.

Planen er utarbeidet av israelske arbeiderpartipolitikere og palestinske politikere.

- Kun en regjering kan lede forhandlinger om en politisk løsning og undertegne en fredsavtale. Geneve-planen er skadelig for Israel, og den er en feil, sa Sharon.

Planen tar til orde for opprettelsen av en palestinsk stat i Gaza og på Vestbredden, og går inn for at palestinske flyktninger i utlandet skal få vende tilbake til denne nye staten, men ikke til Israel.

Over halvparten av de israelske og palestinske velgerne støtter initiativet, viser en meningsmåling som ble offentliggjort i avisen Haaretz mandag

(NTB)

<B>ÅPNER FOR Å GI BORT LAND: Statsminister Ariel Sharon.