Sharon slakter Jaglands kommisjon

Israels statsminister Ariel Sharon kaller granskingskommisjonen der Thorbjørn Jagland deltar en historisk tabbe. Han vil legge gruppen død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sharon møtte kommisjonen som gransker årsakene til voldshandlingene i Israel og de palestinske områdene i dag. Men en motvillig Sharon vil helst ha granskningskommisjonen død.

Den amerikansk-sponsede kommisjonen ledes av George Mitchell, tidligere senator i USA. Kommisjonen er nå på en fem dagers tur i de omstridte områdene for å finne ut hvorfor voldshandlingene blusset opp i september i fjor.

Historisk tabbe

Utenriksminister Thorbjørn Jagland er også medlem i kommisjonen, men er ikke med på grunn av kongeparets besøk i Japan.

- Å gå med på opprettelsen av en slik kommisjon er en historisk tabbe. Ingen - absolutt ingen - har rett til til å dømme Israels handlinger overfor resten av verden, sa Sharon til Radio Israel like før han møtte kommisjonen i Jerusalem i formiddag.

Beskylder hverandre

Mitchell forsøkte å imøtegå den israelske statsministeren.

- Vi tror ikke at dette er en rettssak. Vi er ikke dommere, sa den tidligere sentatoren i møte med den israelske presidenten, Moshe Katsav, melder The New York Times i dag.

Kommisjonsleder Mitchell er ikke overrasket over Sharons misnøye med etterforskningsarbeidet, skriver avisen.

Palestinerne mener at Ariel Sharons besøk på Tempelhøyden i september i fjor er en stor del av grunnen til voldsbølgen i Israel og de palestinske områdene.

- Vi vet alle at Sharon er årsaken til at voldshandlingene startet i de palestinske områdene, sier den palestinske talsmannen Saeb Erekat til The New York Times.

Sharon på sin side legger skylda på den palestinske lederen Yassir Arafat.

- Israel frykter ikke etterforskningen siden Arafat må ta hele ansvaret for utviklingen av voldsbølgen, fortalte Sharon til kommisjonen i dag.

Sharon kritiserte også sin forgjenger, Ehud Barak, for at han tidligere gikk med på opprettelsen av kommisjonen.

Ønsker etterforskning

Kommisjonen ble opprettet av tidligere president Bill Clinton etter at partene ikke klarte å komme fram til en fredsavtale i den egyptiske badebyen Sharm el Sheikh i oktober i fjor.

Palestinerne har hele tida jobbet hardt for å få i gang en gransking, mens israelerne har jobbet sterkt mot Mitchells kommisjon.

UTSKJELT:Granskingskommisjonen som ledes av senator George Mitchell (venstre), blir hudflettet av Ariel Sharon. Thorbjørn Jagland, EUs "utenriksminister" Javier Solana og tidligere tyrkisk president Suleyman Demirel møtte Israels utenriksminister Shimon Peres i Jerusalem i mars.