Sharon trosser alle

Statsminister Ariel Sharon tvangsflytter 7500 jøder fra Vestbredden og Gaza. Her er Sharons fredsplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ariel Sharon bygger nå en 650 kilometer lang betongmur for å skille Israel fra Vestbredden. Hittil er under halvparten av betongveggen ferdig, men målet er å hindre palestinske selvmordsbombere å komme seg inn i Israel. «Betonggjerdet» ble vedtatt av regjeringen i april 2002.

Nå har Sharon presset igjennom et forslag om å trekke alle jødiske bosetninger ut av Gaza. For å sikre seg flertall innad i regjeringen måtte han gi to av sine ministre sparken.

Forsker Marianne Heiberg ved Norges utenrikspolitiske institutt (NUPI) sier det er helt unikt.

- Det mest interessante med planen er at Sharon har sagt at de som ikek flytter frivillig, vil bli tvangsflyttet, sier hun til Dagbladet.no.

Gaza er et av de tettest befolkede områdene i verden. Regionen huser i overkant av 1,2 millioner palestinere, hvorav cirka 33 prosent bor i FN-baserte flyktningleire.

Israel kontrollerer i dag cirka 30 prosent av Gaza. Inkludert alle grenseoverganger og krysningspunkt, og enkelte veier. Sharons plan innebærer å evakuere alle de 7500 innbyggerne i de 21 israelske bosetningene i Gaza innen utgangen av neste år. I tillegg vil han fjerne fire små jødiske bosetninger på Vestbredden.

Her er Sharons plan:

 • Trinn 1

  Tilbaketrekning av bosetningene Netzarim og Morag i Gaza

 • Trinn 2

  Tilbaketrekning av fire små bosetninger på Vestbredden

 • Trinn 3

  Tilbaketrekning fra syv bosetninger i Gush Katif i Gaza

 • Trinn 4

  Tilbaketrekning fra Dugit, Elei, Sinai og Nisanit i Gaza

  En kommisjon skal nå vurdere hvordan en tilbaketrekking best kan gjennomføres. Så skal regjeringen stemme over planen på ny, og det punkt for punkt. Hvilket betyr at det kan bli vanskelig for Ariel Sharon å få gjennomført planen innen tidsfristen.

  Gir bosetterne to millioner


  Israel vil tilby kontantstøtte til jødiske bosettere som frivillig forlater Gaza. Ifølge israelske medier dreier det seg om gjennomsnittlig 300 000 dollar per familie, litt over to millioner kroner.

  Ordningen skal etter planen tre i kraft i august - og forutsetter at de 7 500 bosetterne forlater Gaza innen 1. september 2005. De som da eventuelt er igjen, vil bli tvangsfordrevet i løpet av to uker.

  En anonym kilde i regjeringen mener mange av bosetterne er interessert i å forlate Gaza så tidlig som mulig - fordi de er interessert i å komme videre i livet. En talsmann for bosetterne tror imidlertid majoriteten vil nekte å forlate Gaza.

  - Unikt


  Seniorforsker Marianne Heiberg ved Norges utenrikspolitiske institutt (NUPI) sier den siste tids begivenheter er helt unike i Israels historie.

  - Det er første gang Sharon har sagt seg villig til å trekke seg ut av hele Gaza - første gang noen i noen israelske regjering har sagt seg villig til å trekke seg ut av hele Gaza. Og det som er mest interessant med planen, er at Sharon har sagt at de som ikke flytter frivillig, vil bli tvangsflyttet, sier Heiberg til Dagbladet.no.

  Heiberg tror Sharon er mener det han sier nå, om det lar seg gjennomføre etter planen, er usikkert. Ett år i israelsk politikk er meget lang tid.

  - Det kommer an på på hvor mye motstand det blir, og hva som skjer med regjeringen.

  Sharon har også godkjent planen om å bygge et 110 kilometer langt 'sikkerhetsgjerde' langs Vestbreddens vestlige grense, fra Kafr Salam til Kafr Qasim. Gjerdet er sentralt i planene om å opprette en såkalt 'buffersone' rundt de palestinske områdene på Vestbredden. Byggingen av gjerdet skal allerede være i gang.

  Heiberg tror planene om et 'gjerde' kan fungere som sikkerhetstiltak i det korte løp. Men:

  - Det vil skape så mange enorme problemer for enormt mange palestinere, at hatet, bitterheten og frustrasjonen vil gjøre det vanskelig å ta barrieren vekk igjen.

  - Avledningsmanøver


  Skeptikerne frykter at Sharons fredsplan er en avledningsmanøver, og at han ved å oppgi Gaza knytter hånden hardere rundt Vestbredden. Israel overvåker og kontrollerer store deler av Vestbredden gjennom bosetninger, militærområder og kontrollposter.

  Frykter kaos


  Israel frykter at tilbaketrekningen vil føre til et maktvakuum, og ber Egypt om hjelp til å sikre ro og stabilitet i området - deriblant ved hjelp av en egyptisk fredsbevarende styrke på 100 mann. Et annet forslag er å sende en politistyrke til å bistå i oppbyggingen av en sikkerhetsstyrke.

  Sharon venter at Jordan vil støtte opp om en eventuell tilbaketrekning fra Vestbredden. Jordanske myndigheter krever at Israel respekterer våpenhvilen med palestinerne og videreutvikler fredsplanen før så kan skje.

  Sharon nekter forstatt å samarbeide med Yassir Arafat, som han mener oppmuntrer til terrorisme. Arafat har vært holdt i husarrest i to år.

 • Les om bakgrunnen for konflikten
 • BBC News Online
 • Gaza
 • Vestbredden
 • Les mer om byggingen av muren hos Amnesty.
RASER: En palestinsk demonstrant raser mot de israelske soldater under en demonstrasjon mot Israels planer om en såkalt 'sikkerhetsbuffer' rundt de palestinske områdene på Vestbredden.
VIL TVANGSFLYTTE BOSETNINGENE: Statsminister Ariel Sharon /(t.h) vil tvangsflytte de i de jødiske bosetningene som ikke flytter frivillig. Frivillige får penger for å forlate Gaza: - Vi er blitt enige om at de som drar frivillig skal få en økonomisk kompensasjon, sier finansminister Benjamin Netanyahu (.t.v) torsdag, ifølge <a href=http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3793653.stm>BBC News Online</a>.