Sharon trosser USA - blodbadet fortsetter

Minst ni palestinere ble drept da statsminister Ariel Sharon satte inn fly og stridsvogner mot nye mål på Vestbredden idag, til tross for advarsler fra USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oberst Yair Golan fortalte israelsk radio at den siste offensiven vil pågå et par dager og at målet er å fortsette klappjakten på så mange militante palestinere som mulig.

USAs utenriksminister Colin Powell sluttet seg onsdag til de kritiske røstene som har sagt at dette ikke er måten å gjøre det på, hvis målet er å løse konflikten i Midtøsten.

- Hvis dere erklærer krig mot palestinerne og tror dere kan løse problemet ved å finne ut hvor mange palestinere som kan bli drept, vet jeg ikke hvor det kan føre oss, sa Powell.

Fly og helikoptre

Sharon overhørte advarselen og lot hæren omringe den palestinskkontrollerte byen Tulkarem på Vestbredden med 80 stridsvogner og pansrede personellkjøretøyer. Samtidig rettet angrepshelikoptre ild mot mål inne i byen.

Soldater rykket også inn i flyktningleirer og landsbyer og skjøt ned og drepte palestinere som står på israelernes hitliste. Tidlig torsdag ettermiddag var minst fem mennesker blitt drept og 26 andre såret.

F-16-fly angrep en politistasjon i Gaza og hovedkvarteret til Yasser Arafats livgarde, Styrke 17 i Betlehem. En palestinsk politistasjon i Hebron ble angrepet av to kamphelikoptre.

Et medlem av den ytterliggående organisasjonen Islamsk hellig krig ble skutt og drept i landsbyen Sirris på Vestbredden, og ytterligere to personer ble skutt i hjel i Gaza.

Senere torsdag døde en palestiner i en selvmordsaksjon utenfor den jødiske bosettingen Ariel på Vestbredden. Ti mennesker ble såret i aksjonen. I Jerusalem ble en palestiner overmannet i en restaurant før han rakk å detonere en bombe han hadde med seg i en veske.

Ordkrig

Sharon forklarte torsdag at det er den palestinske selvstyremyndigheten som har startet krigshandlingene og som har midlene til å stanse volden.

- Palestinerne velger å fortsette terroristkrigen mot Israel, påpekte Sharon, med adresse til utenriksminister Powell.

Yasser Arafat viste ingen tegn til å bøye unna for det militære presset.

- Hvis israelerne tror at det er noen i dette landet som frykter stridsvognene og flyene deres, tar de feil, sa Arafat. En israelsk rakett slo inn i Arafats eget hovedkvarter i Ramallah onsdag kveld uten at noen kom til skade.

Yossi Sarid, en av venstresidens fremste talsmenn i Israel, sa at USA må ta i bruk sterkere virkemidler enn den milde kritikken fra utenriksminister Powell.

- Det er på tide at Powell våkner opp og forstår at Sharons politikk ikke fører noe sted. Hvis USA hadde ønsket, kunne landet ha bidratt til å stabilisere situasjonen i regionen for lenge siden, sa Sarid.

Abu Daqa

Hele natt til torsdag ble det rettet angrep mot mål i Gaza. En av israelernes ettersøkte palestinere, 57 år gamle Abdel Ghani Abdel Rahman Abu Daqa, ble skutt og drept på kloss hold onsdag kveld.

Abu Daqa, som var medlem av Den demokratiske folkefronten for frigjøring av Palestina (DFLP), etterkom en israelsk ordre om å komme ut av boligen sin og ble deretter gjennomhullet av kuler på kloss hold, sier en utenlandsk hjelpearbeider i Gaza til NTB.

En 47 år gammel kvinne fra den samme Abu Daqa-familien, ble også drept da hun var ute og lette etter sønnen sin. Ytterligere en person ble drept i det samme israelske raidet, før Abu Daqa-familiens bolig ble ødelagt av israelske bulldosere.

Abu Daqa er en gammel palestinsk landeierfamilie som har hatt tilknytning til DFLP.

Historiens dom

FNs generalsekretær Kofi Annan sa torsdag at historien vil dømme de israelske og palestinske lederne hardt på grunn av de prøvelser de utsetter sine egne folk for.

Lederen for Den arabiske liga Amr Mussa oppfordret torsdag palestinerne til å opprettholde motstanden mot den israelske okkupasjonen.

- Den nåværende situasjonen bekrefter behovet for å fortsette motstanden mot den israelske okkupasjonen og aggresjonen, sa Mussa.

(NTB)

IKKE AKKURAT FREDSDUER: Hvite duer foran en israelsk stridsvogn i Tulkarm i dag. Kanskje ikke så veldig symbolsk?
10 SÅRET: En palestinsk selvmordsbomber drepte seg selv og såret ti israelere under en aksjon i en bosetting på Vestbredden i dag.